Двукратният олимпийски шампион Таню Киряков може да прекрати съвсем скоро дългогодишната си спортна кариера. Причината за това е стара травма в лакътя, която се е възобновила от месец май.

Именитият ни състезател, който след 33 години в спортната стрелба има безброй медали от международни състезания, след няколко дни ще замине за Германия за консултация със специалист. Светило в неврохирургията ще прецени на място дали се налага операция, или възстановяването ще премине под друга форма.

Българските специалисти не дават много надежди за оптимизъм, което е наложило Таню Киряков да предприеме тази мярка. Самият той смята, че ако болката в ръката изчезне и резултатите в тренировките го удовлетворяват, ще може да се вземе участие в състезанията догодина, които са и квалификации за Олимпиадата в Лондон.

Двукратният златен олимпийски медалист смята, че има сили дори за Игрите в Рио де Жанейро.

“От май месец, още на самата Световна купа имаше проблеми с лакътя. Може би и вината си е в мен, че съм го натоварвал толкова. Бях на няколко лекари тук в България, всички са на различни мнения, единият даже ми каза, че след време и чаша може да не успея да вдигна. Определихме среща на 15 октомври със светило в неврохирургията и след това ще преценя, заедно с д-р Балев, какво ще правя. А този, който ви е казал, че вече не ставам, и с болка, аз пак ще си хвана пистолета и ще гръмна, аз няма да го уцеля. Ако не го е страх, да застане...”, пошегува се Таню Киряков.

Дългогодишният ни състезател получи наградата Златен лъв от Пресклуб България за изключителния си принос към българския спорт.

На 19 септември той отпразнува 10 години от спечелването на златния олимпийски медал от Синди. По повод наградата, връчена му на специална церемония, той сподели: “Много благодаря на всички вас, както и за наградата, но това нямаше да се случи без помощта на екипа и хората в клуб “Нове”, в който съм вече 17 години.”