Българска федерация по спортна стрелба поиска близо 3 милиона лева бюджет за 2010 година. Това е почти двойно в сравнение с предишни години. Председателят на БФСС Камен Шишманов заяви, че е необходим по-голям бюджет заради увеличените разходи за участие в международни състезания и за подготовка на близо 40 стрелци от националния отбор в различните възрастови групи.

"Целта е да се даде шанс на младите да трупат опит и да печелят медали", заяви Шишманов. За да има успех, трябва да изпращаме повече състезатели на официални първенства и турнири, каза още той.

На силния международен турнир в Мюнхен Иван Йорданов взе златото на пушка при юношите старши възраст, преди това на турнира в Пилзен Милица Костова стана първа на 10 м пистолет, а Ива Петева зае второто място на пушка. Олимпийският първенец

Таню Киряков е пети в Мюнхен, а на турнира в Хага олимпийската шампионка от Сидни и Атина Мария Гроздева отново се качи на върха.

За лагери и състезания през тази година на двамата топстрелци Гроздева и Киряков са необходими между 250 и 300 хиляди лева. Това показват разчетите на личните им треньори. Програмите на Гроздева и Киряков няма да бъдат променяни, тъй като федерацията няма да се намесва в техните планове, декларираха от Управителния съвет на БФ Спортна стрелба.

Относно базите, федерацията е пред сключване на няколко договора за ползване на стрелбища - в кв. "Гео Милев", на Панчарево и на тV-и километър. Подготвени са и предложения за промени в проекта на нов закон за оръжията. Федерацията ще изпрати своите текстове в Народното събрание до няколко дни, за да може между първо и второ четене да бъде взето под внимание мнението на специалистите от спорта.