39-годишният Йордан Йовчев е на път да се превърне в първия гимнастик-участник на шест Олимпиади, посочва в обширен материал AFP. Президентът на българската федерация по спортна гимнастика се надява да спечели медал от последното голямо състезание в кариерата си.

„Това ще бъде последната ми Олимпиада, ако всичко върви добре. И каквото и да се случи на нея, моето представяне ще бъде голям успех“, заяви Данчо Йовчев по време на тренировка в зала „Раковски“ в София.

„Като всеки спортист искам да покажа най-доброто от себе си в края на кариерата си. Въпросът е дали моята физическа подготовка ще бъде на такова ниво, каквото е желанието ми за победа... Няма да бъде лесно“, добави големият български гимнастик по време на загрявката си.

Авторът на материала не пропуска да отбележи, че косата на родния ветеран вече е посивяла. В статията не са пропуснати и многобройните медали, спечелени от Йовчев, както и фактът, че той продължава да се бори с редица контузии, за да може да се подготви за Лондон.

Това ще бъде неговата шеста Олимпиада, след като дебютира на подобен форум през 1992 година в Барселона.

„Ако съм здрав, а аз искам да бъда, мисля, че ще мога да покажа нещо повече. Единственото нещо, което може да ме спре, са контузиите. Ако не можеш да тренираш на 100 процента и да покажеш най-добър резултат, тогава очевидно няма смисъл да продължаваш“, сподели още гимнастикът.

Йордан Йовчев не крие, че се подготвя за своята коронна дисциплина – халките, тъй като едва ли би имал шанс на останалите уреди.

В обширния материал не е пропуснат и злощастният момент от Игрите в Атина, когато златният медал бе отнет от българина, и бе присъден на представителя на домакините – Димостенис Тамбакос. „Това беше обир. Определено“, заяви Йовчев.

През 2009 година той стана президент на Българската федерация по спортна гимнастика: „Чувствам се по-силен, когато правя нещо за другите.“

През цялото това време Йордан Йовчев не пропуска да помага и тренира младите таланти в залата, какъвто е 11-годишният Дейвид, който прогнозира: „Мисля, че той ще спечели медал в Лондон. Той ще се справи страхотно“.