Йордан Йовчев ще открие новата зала “Раковски” на 8 или 12 май. От днес започва поставянето на олимпийски уреди след огромен ремонт на съоръжението.

 

 

Рано тази сутрин най-добрият ни гимнастик показа за Гонг част от обновената база - гимнастическата зала, съблекални, хотелска част, фасада и др. Самият Йовчев целодневно е в съоръжението до стадион “Раковски” и се включва пълноценно в ремонта.

 

 

“Уредите вече са тук. Ще чакаме резултати. До сега положението бе наистина тежко, но вече няма за какво да хленчим“ сподели президентът на Българската федерация по спортна гимнастика и най-добър роден състезател. “Вече в новата зала би трябвало да мога да се подготвя за Световното първенство, което е олимпийски квалификация за Лондон`2012. Но зависи от физическото ми състояние защото за момента все още съм контузен“ допълни Йовчев, който пропусна Европейското първенство заради проблем в рамото.

 

 

“Имаме нов покрив, уреди, фитнес, хотелската част е преправена с апартаментчета. Всичко това отговаря на едни доста прилични европейски условия. Наистина залата е страхотна и оттук натам ще чакаме резултати. Всичко е ново. Уредите са такива, каквито ще бъдат поставени на Олимпийските игри! Така няма да бъдем изненадани и постоянно да имаме някакви оправдания, че тук тренираме на едни уреди, а там като отидем, се оказва, че са други. Вече се действа по-адекватно, знаем на какво ще се играе в Лондон“, разкри пред Гонг гимнастикът.

 

 

Ето още от интервюто на Йордан Йовчев:

 

 

Имахме страхотна нужда от въпросния ремонт на зала “Раковски”. Отне поне две години защото постоянно излизат нови неща, а ние се съобразяваме и със средствата. Национална спортна база и Министерството на физическото възпитание и спорта откликват и разбират, че спортът, който е носил близките 20 години медали на България, е редно да има една национална спортна база, която да отговаря на изискванията. Ако искаме да имаме подрастващо поколение и да очакваме някакви добри резултати от сегашния национален отбор, и от въпросното поколение след нас, без такава база няма как да стане.

 

 

Това е една част от оборудването, надяваме се да бъде закупен още един комплект защото имаме бъдещи проекти да правим международни състезания. Имаме нужда от още един комплект, но на този етап това, което имаме, можем да го сложим в залата. Колкото по-рано започнем тренировъчния процес на националния отбор, толкова по-добре. Това е предолимпийска година, а ние имаме надежда за 2-3 квоти за Игрите в Лондон. Без база и без зала - не става!

 

 

Надявам се на 8-ми или 12-ти май да открием новата ни зала. Трябва да се съобразим с графика на министъра защото е редно, след като се грижат за тези обекти с НСБ, да са тук. Сега чакаме оборудване и за хотелската част, днес чакаме още уреди, започваме да ги монтираме за около седмица.

 

 

Много гимнастици, които са извоювали и олимпийски медали, са се готвили в годините именно в тази национална спортна база. И Стоян Делчев, и олимпийският шампион Любчо Герасков, и Краси Дунев, и аз. Добре е, че имаме подкрепата. Без такава база не става защото те тук спят, тук тренират, тук в столовата на МВР се хранят. Това е един затворен кръг и гимнастиците са целогодишно на подготовка. Не може днес да сме на ЦСКА, утре във Варна, после в Пловдив, много се разкъсват нещата.

 

 

Залата ни е в перфектно състояние и подрастващото поколение ще идва по-често на лагери тук на “Раковски”. Условията и за треньорите вечно са били мизерни, а сега и от провинцията да доидат, ще имат една от най-добрите бази и като условия.

 

 

Задоволени сме, няма от какво да се оплакваме. Оттук насетне вече се очаква в близките години, въпреки че гимнастиката е доста травматичен спорт, не за една, а за 5-6 години, да се види някое момче с потенциал. Резултатите при нас идват много бавно с времето. Но когато имаш условията е друго.

 

 

Ние се стараем и е важно, че има такъв отклик и чуваемост за това, което искаме. Никога до сега не е правен такъв ремонт и това за нас е нещо уникално! Оттук нататък трябва да си го пазим и да не хленчим толкова защото наистина до сега положението беше тежко за нас! А това, което имаме и ще имаме занапред, е нещо, което никога не сме имали. Надявам се на по-добри резултати и от децата, които ще тренират тук.

 

 

Аз самият ще започна да тренирам тук когато направим откриването и когато имаме всичко, като подредим залата, като направим хотелската част. Тогава националният отбор ще тренира тук.

 

 

Вече в новата зала би трябвало да мога да се подготвя за Световното първенство, което е олимпийски квалификация за Лондон`2012. Но зависи от физическото ми състояние защото за момента все още съм контузен.