Катрин Тасева, Невяна Владинова, Боряна Калейн и ансамбълът при девойките (Карина Димитрова, Жанина Георгиева, Александра Кьосева, Яна Момчилова, Маргарита Василева и Моника Заркова) стартират своята обща битка за отборното класиране на Европейското първенство по художествена гимнастика днес.

Шампионатът на Стария континент се провежда в Баку и ще продължи до 19 май. Азербайджан посреща за четвърти път Европейско първенство.

35 държави ще имат своите представители. Общо 196 гимнастички ще се състезават – 81 в индивидуалната надпревара и 115 при ансамблите (девойки).

Форматът на шампионата впуска в надпревара ансамблите при девойките и индивидуалистки във възрастовата група жени. Първите три дни от първенството са квалификация за отделните уреди и при ансамблите, и при жените. Състезанието започва този следобед със съчетанията с 5 обръча. В петък, 17 май, шампионатът ще продължи с изпълненията при жените на обръч и топка. В събота, 18 май, ансамблите-девойки ще играят композициите си с 5 ленти, а жените – с бухалки и лента.

Мария Гигова гледа с оптимизъм към Европейското в Баку

Най-добрите 8 гимнастички на всеки уред се класират за финалите, както и 8-те най-добри ансамбъла. Няма многобой. Най-интересната част от надпреварата ще се състои в последния ден – неделя, 19 май. На финалите могат да се класират само по две гимнастички от една страна. 24-те най-добри състезателки ще гарантират на своя национален тим място на Европейското първенство (в Киев) догодина.

Успешна подиум тренировка за гимнастичките в Баку

Българският тим ще участва и в отборната надпревара. Това наложи трите ни топ гимнастички да играят определен брой уреди, както следва: Боряна Калейн - обръч, топка и лента; Катрин Тасева - топка, бухалки и лента; Невяна Владинова - обръч и бухалки. При ансамбъл девойки от значение ще бъдат оценките от двете съчетания (5 ленти, 5 обръча).

Български съдия в индивидуалната надпревара ще бъде Филипа Филипова, а при ансамблите - Християна Тодорова.

Прегръдки и целувки между Илиана Раева и Ирина Винер

Ина Ананиева също е в Баку като съветник на Вяра Ваташка и Цветелина Найденова с ансамбъла при девойките.

Мениджърът на националния тим-индивидуално Бранимира Маркова сподели преди отпътуването: „Очаква ни много сериозна конкуренция на Европейското първенство, както винаги. Надявам се момичетата да успеят да си изиграят съчетанията без грешки.”

България с ансамбъл девойки и 3 представителки на Европейското