Футболисти, гимнастички, известни личности и стотици бегачи ще се включат в коледното благотворително събитие "Бягай, за да може да бяга и Тя!", което има за цел набирането на финансови средства, необходими за лечението на двегодишната Нарин от Русе. 

Както вече стана ясно, малкото момиченце страда от детска церебрална парализа и се нуждае от рехабилитация и невростимулация в специализирания център за деца с неврологични заболявания RIBEM в Истанбул. 

От клиниката дават надежда, че Нарин ще проходи и ще може да говори! Всички се молим за това! Родителите й обаче се нуждаят от близо 75 хиляди евро. 

Редица добри хора постоянно откликват и помагат доколкото могат. На 9 декември и стотици бегачи ще подадат ръка на Нарин и родителите й. Тази неделя в Южния парк ще се проведе благотворително бягане, което ще бъде с продължителност 6 часа. Началният час 10:00 часа не е задължителен, като всеки може да се включи в удобен за него момент в рамките на тези 6 часа (до 16:00 ч.). 

Организаторите, сред които чичото на Нарин - Ахмед Ахмед, познат в бегаческите среди като Фараона, излъчиха осем звездни капитани на отборите за събитието - Кирил Николов - Дизела, Антония Григорова, Краси Георгиев, Калин Стоянов, Мария Николова, Александър Спасов, Александър Сръндев и Тодор Димитров. 

Повече подробности във "Фейсбук" - ТУК

Всеки желаещ може да се включва към отбор, оглавяван от някой от доказаните атлети. Ще имате шанса да бягате, ходите или разговаряте със звездите, като в същото време ще помогнете на Нарин чрез символичната такса от 10 лева, срещу която ще получите номер, оцветен различно според отбора, в който желаещият иска да се включи. 

Няма ограничение на броя отбори, в които може да се участва. Т.е. всеки има право да участва и за другите тимове, като получи съответния нов номер. С него ще може да помогне за класирането на своя отбор като навърти неограничен брой обиколки с дължина от около 650 метра. Може да се регистрирате и преди събитието в неделя на следния линк - ТУК.

На старт/финала ще има и щанд със спортни артикули, някои от тях предоставени от звездните капитани. Купувачите им ще поставят сумите в специалната кутия на мястото. Целта е да се съберат колкото се може повече средства от самото бягане, а във "Фейсбук" събитието текат и търгове с продажба на десетки спортни артикули. На инициативата откликнаха спортни, включително футболни клубове, както и родните национали, които дариха свои екипи и различни артикули, за които се наддава. Капитанът на Левски Иван Горанов предостави своя тениска с автографите на играчите на "сините". Едни от първите, сторили доброто дело, бяха националите ни начело с героя от САЩ`94 Петър Хубчев, както и ПФК Славия. 

Участничката на три зимни Олимпиади Антония Григорова, която днес празнува рожден ден, предостави една от тениските, с които бяга при рекорда по маршрута "Ком - Емине", който постави през 2017 г. "Както се вижда и на снимката, фланелката е от ден Трети, който беше един от най-тежките за мен с преминаването през Централен Балкан. И тъй като размера е "S" добавям и елече от събитието "L", написа Григорова, обявявайки началото на търга за ценните спортни артикули.

Две от фланелките на Кирил Николов - Дизела от състезанията му за Световната купа по скайрънинг бяха грабнати като топъл хляб, още щом обяви, че се разделя с тях, като парите предоставя за благотворителния търг в помощ на Нарин.  

Състезателките по художествена гимнастика от националния отбор индивидуално също за пореден път показаха, че притежават добри сърца. Те също се включиха в благотворителната кампания в помощ на Нарин. За целта Катрин Тасева, Невяна Владинова, Петя Борисова и Татяна Воложанина предоставиха топка със своите автографи за търга. Припомняме, че само преди няколко дни Катрин, която бе обявена за Жена на годината в категория "Спорт", обяви за продан златния си медал, спечелен в София, и бухалките, за да помогне за лечението на друг спортист - Иван Тодоров. 

В неделя на събитието в Южния парк ще видим и "златното момиче" Ренета Камберова. Абсолютната световна шампионка и олимпийска медалистка от Рио де Жанейро ще бяга благотворително и ще бъде едно от звездните лица на мястото. Камберова, която след края на състезателната си кариера управлява успешно спорта в родния си Пазарджик, също ще постави своя автограф на топката, разигравана на търг. Винаги лъчезарната Рени няма да откаже снимка на никой от присъстващите. 

Участие потвърди и Силвия Митева - една от най-успешните ни гимнастички от близкото минало. Носителката на редица медали от световни и европейски първенства сега се изявява в съдийското и треньорско поприще. Тя ще участва в благотворителното бягане утре заедно със съпруга си Илия Янев, който е треньор и международен съдия по спортна гимнастика.  

Бегаческото общество във Варна, както и ориентировачите от Сливен, Твърдица и региона също подават ръка на малката Нарин. В неделя от 10 часа и в морската ни столица ще се проведе състезание "Бягай, за да може да бяга и Тя!". Организатор на събитието е IRUN.BG, a мястото: Входът на морската градина. 

Също така на 9 декември (неделя) в близост до Твърдица - язовир Жребчево, ще се проведе благотворителното състезание по ориентиране "Купа Ася" с организатор Димо Чолаков, който заедно с ориентировачи от региона също ще съберат финансови средства за Нарин. 

Организаторите и семейството на двегодишното ангелче благодарят на всички, които помагат за важната кауза.

Заедно можем! Много сме, силни сме! Нека направим така, че Нарин да проходи и да има нормален живот! 

Желаещите да помогнат на малката Нарин могат да го направят и на дарителската сметка: 
IBAN: BG40 FINV 9150 1317 2329 25
BIC: FINVBGSF
Титуляр : Narin Ayvaz / Нарин Айваз