Гигова: Гимнастичките стоят много добре в световния елит

Мария Гигова източник: LAP.bg

Мария Гигова източник: LAP.bg

"И новият ансамбъл, и индивидуалните ни гимнастички вече стоят много добре в елита на световната гимнастика. Аз мисля, че те, ако продължават така, ще се задържат и ще имат още по-добри успехи", сподели легендата в българската художествена гимнастика Мария Гигова, която наскоро отбеляза своя 70-годишен юбилей.

Днес Гигова получи почетен плакет и подарък от Пресклуб България по повод своята годишнина. Тя сподели пред журналисти, че не може да определи един момент в своята кариера, в който ѝ е била най-трудно.

"Не мога да откроя един миг от кариерата си, защото това са били много пъти, в които аз съм изпитвала трудности, но това, което е присъщо за мен, съм се опитвала да ги преодолявам и почти във всички случаи съм успявала, защото може би спортът в мен е изградил това много силно качество, да бъда силна психически, да преодолявам всичко, което се изпречи на пътя ми, да бъда позитивна, да не гледам назад в миналото, а само в бъдещето", коментира Гигова.

Трикратната световна шампионка предрече светло бъдеще на новия национален ансамбъл и индивидуалните ни гимнастички:

"Вие виждате, че този екип, който е създаден, и от треньори, и от други специалисти, които са около отбора, и най-вече много талантливи гимнастички, изключително талантливи. Аз съм много приятно изненадана, че още в самото начало на новия олимпийски цикъл тези гимнастички успяха да покажат една нова гимнастика, много силна, много атрактивна, запомняща се. Разбира се, те не започват от нулата, защото техните предшественички бяха много добри, но въпреки всичко те успяха много бързо да се адаптират към новите правила, да ги използват максимално и треньорският екип, който работи с тях и пряко наблюдаващия ги Деспа Каталиева, която отговаря за цялостната подготовка на националните отбори, вижда се, че има много професионална работа и не може това да не доведе до много добри резултати. И новият ансамбъл, и индивидуалните ни гимнастички вече стоят много добре в елита на световната гимнастика. Аз мисля, че те, ако продължават така, ще се задържат и ще имат още по-добри успехи".

източник: LAP.bg

Гигова бе запитана и какви биха били първите ѝ стъпки в хипотетичната ситуация да застане начело на българския спорт.

"Аз никога не съм се мислила за такива постове. Човек, когато се потопи в една толкова сериозна атмосфера, да ръководи спорта в страната, би трябвало преди всичко да мисли за здравето на спортистите, за това те да имат условия, в които да развиват своя талант. По-голяма част от нашето население във всички възрастови групи да има възможност да спортува, защото това е здраве и да се обърне по-голямо внимание на централизиране на работата в общините, да се даде малко по-голяма общините да решават как ще развиват спорта, субсидията към общините да бъде малко по-голяма, за да може те действително да обърнат внимание на спорта, както е средно. След това вече ще дойдат нещата и към високото спортно майсторство, защото имаме спортни федерации с много големи традиции в спорта, които знаят как трябва да се подготвят спортистите, просто трябва да им се създадат условия и да им се помага в това отношение. Особено на най-талантливите, защото те са лицето на България и те ни прославят по цял свят", каза Мария Гигова. /БГНЕС

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Художествена гимнастика Мария Гигова

Други спортове