Международната федерация по борба(ФИЛА) наложи двегодишно наказание на Ара Абрахамян (Швеция) ина неговия треньор Лео Милари за скандалното им поведение наолимпийските игри в Пекин.

След награждаване на призьорите в категориядо 84 килограма в класическия стил Абрахамян хвърли на тепихабронзовия си медал в знак на протест срещу съдийските отсъжданияпо време на полуфинална с бъдещияшампион АндреаМингуци (Италия).
Неговият наставник Милари пък яростнооспорваше решението на съдиите и ги обвини в корупция.

ФИЛА санкционира и федерацията по борба на Швеция – да небъде домакин на международно състезание за две години.Освен това международната централа наложи глоби от 3000швейцарски франка на Абрахамян, 10 000 швейцарски франка заМилари и 50 000 швейцарски франка на шведската федерация.

„Швеция прояви сериозна липса на олимпийски дух”, коментира случая президентът на ФИЛА Рафаел Мартинети. „Още по време на олимпиадата Абрахамян беше лишен отбронзовото си отличие и изключен от Игрите, след като нарушиправилата на Олимпийската харта, а освен това не показа респекткъм останалите медалисти.”

Според Мартинети решението на съдиите в срещата междуАбрахамян и Мингуци е било в рамките на правилника, съобщиха от БФБорба.

„Треньорът носи същата вина, след като не се намеси, за дауспокои своя състезател”, допълни генералният секретар на ФИЛА Мишел Дюсон.„Затова наказахме както бореца, така и неговия треньор.”

Наказаниетовлезе в сила на3 ноември, а потърпевшитемогат даобжалват до 21 дни решението на ФИЛА.

След това случаят може да стигне до Международния спортен арбитражен съд (КАС) в Лозана, където Абрахамян вече е завел дело – срещу отнемането на бронзовия му медал и изключването му от Игрите.

Арменецът с шведски паспорт вече постигна победа при първото изслушване в КАС през август. Тогава Международният спортен арбитражен съд определи, че на Абрахамян не са му дадени права, за да протестира решението на спорната схватка с Мингуци.

Сега шведският борец очаква изключването му от Игрите да бъде заменено с предупреждение и по този начин да си върне бронзовия медал.