Австриецът Феликс Гал от отбора на AG2R спечели "кралския" 17-и етап от Обиколката на Франция.

Гал показа невероятна самостоятелна езда на финалната височина Кол де ла Лоз и заслужено видя първи финалната линия в Куршевел. Той измина 165,7-километровата дистанция с начало в Сен-Жерве Мон-Блан за 4 часа, 49 минути и 8 секунди.

На 34 секунди втори остана британецът Саймън Йейтс от отбора на Джайко, а трети на 1:38 минути завърши испанецът Пейо Билбао от Бахрейн-Викториъс. 

Четвърти на 14 секунди зад Билбао завърши носитлят на "жълтата фланелка" Йонас Вингегор от Йъмбо-Висма. Датчанинът обаче трябва да бъде най-щастливият от всички колоездачи, тъй като с днешното си представяне уби и минималната интрига за крайната победа.

Неговият основен и единствен останал конкурент Тадей Погачар (Словения/ОАЕ) капитулира на Кол де ла Лоз и загуби близо шест минути. Двукратният шампион финишира едва на 22-ро място на 7:37 минути зад победителя Гал. Погачар падна още в самото начало на етапа и макар да не изглеждаше да се е наранил, на последната височина той каза по радиото, че няма никакви сили и се чувства "мъртъв".

Така разликата между първия Вингегор и втория Погачар в генералното класиране вече е 7:35 минути - разлика, която практически е непреодолима за четири етапа. Трети на 10:45 минути излезе британецът Адам Йейтс (ОАЕ), който изпревари с 1:16 минути испанеца Карлос Родригес Кано (Инеос), който вече е четвърти. Пети на 18 секунди от Родригес е братът близнак на Адам Йейтс - Саймън, останал днес втори. Топ шест се затваря от Пейо Билбао на 12:50 минути от лидера Вингегор.

В класирането при най-добрите катерачи носител на "бялото трико с червени точки" остава италианецът Джулио Чиконе (Лидл-Трек) с 88 точки. Втори с 82 точки е победителят в днешния етап Феликс Гал, а Вингегор е трети с 81 точки.

При спринтьорите промяна няма и облечен със "зеленото трико" е белгиецът Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк), който има 323 точки.

В четвъртък Обиколката на Франция продължава с равнинен етап - 184,9 километра от Мутир до Бург-ен-Брес.