Ръководството на Европейската атлетика (ЕА) в лицето на нейния президент Хансйорг Вирц даде отлична оценка на БФЛА и Самоков за организацията на първенството на Стария континент по крос кънтри, което ще се проведе на 14 декември (неделя) в Боровец. 

"България вдигна много летвата на тези първенства, категоричен бе Вирц на официалната пресконференция на ЕА в хотел "Рила". Според него БФЛА за пореден път е показала как се организира състезание по най-високите стандарти.

"Силно благодаря на министър Красен Кралев и премиера Бойко Борисов за адекватната и навременна помощ, която осигуриха на организационния комитет на Евро 2014, за да бъде шампионата на много високо ниво, заяви президентът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) и председател на организационния комитет на Евро 2014 Добромир Карамаринов. 

В петът вечер Хансйорг Вирц лично благодари на министър Кралев за помоща оказана от Министерството на спорта и правителството за Евро 2014. 

От своя страна Кралев увери госта си, че ММС ще подкрепя родната атлетика, защото това е един от основополагащите спортове, които имат отношение към здравето на цялото ни общество. 

Официалното откриване на европейското е в неделя от 10:00 ч, а първия старт е 10:30 часа БНТ HD ще излъчва пряко цялото състезание, а БНТ 1 започва наживо от 12:15 часа.

С най-големи шансове за титла от българския тим е Митко Ценов (младежи до 23 г). Първенството е събрало 496 атлети от 35 държави, а общо с треньори, гости, журналисти и доброволци бройката нараства на 2000.