Най-великият маратонец на нашето съвремие Елиуд Кипчоге обяви, че отново ще опита да постигне нещо, което според мнозина е извън човешките възможности - да пробяга маратон за под 2 часа.

"Това ще задмине всичко, което съм постигнал. Ще бъде история за човешкото семейство", заяви 34-годишният кениец, който смята да направи опита през октомври в Лондон.

Този опит на Кипчоге ще бъде финансиран от най-богатия британец Сър Джим Ратфлиф, чиято петролна компания Инеос преди броени дни официално стана собственик на един от най-успешните отбори в колоезденето Скай и който не крие желанието си да купи любимия си отбор Челси.

"Това е много хубаво спортно предизвикателство. За атлетиката или за издържливостта, това е най-невероятното предизвикателство пред човека. За всички нас, които тичаме, концепцията да изминеш 42 километра със скорост 2 минути и 50 секунди за километър е немислима. Повечето хора на планетата не могат да го направят за един километър, така че ако го постигне, би било почти свръхчовешко."

А вярва ли наистина Ратклиф, че това е възможно? "Гледах Елиуд от пейс колата на Лондонския маратон миналата неделя. Пътищата бяха лоши. Беше доста хълмисто трасе. Беше ветровито. И нямаше пейсмейкъри, които да са ефективни, защото не бяха достатъчно бързи. И въпреки това го избяга за два часа и две минути."

Действително, ако има човек, който би могъл да избяга маратон за под 2 часа, то това е Кипчоге. Той е настоящият олимпийски шампион и държи световния рекорд с 2:01:39 часа.

Преди две години на специално организирано събитие на пистата Монца Кипчоге за първи път пробва да постигне резултат под 2 часа като в крайна сметка даде време от 2 часа и 25 секунди. Това постижение обаче не се брои за официален рекорд, тъй като не бе направено по стандартите на ИААФ.

Тогава Кипчоге използва различни стратегии като автомобил, който да го пази от вятъра, сменящи се пейсмейкъри във формация, която да го предпазва максимално от атмосферните условия и възможно най-равнинното трасе.

Кипчоге потвърди, че опитът през октомври ще бъде направен при подобни условия. "Не става дума за IAAF, става дума за историята. Искам да оставя огромно наследство."

Новият опит най-вероятно ще се проведе в парк или на затворени пътища в обиколка от 2-3 километра в Лондон. Ще се търсят и идеалните условия - ден с температура около 12 градуса, без валери и с малко вятър.

Според "Гардиън" най-вероятната дата е 13 октомври, седмица след края на Световното първенство. За локация пък се планира Бетърсий парк, където може да има публика от 250 хиляди зрители.