Победителят в Тур дьо Франс през 2019 година и Джиро Д’Италия през 2021 година - Еган Бернал ще се завърне към състезанията в Обиколката на Дания, която започва вторник, осем месеца след застрашаващата живота му катастрофа.

25-годишният колумбиец остана с 20 фрактури, включително на гръбнака, бедрената кост и капачката на коляното, след като се заби в спрял автобус, по време на тренировка през януари.

Мнозина дори го смятаха за късметлия, че е оцелял след инцидента и лекарите първоначално предупредиха, че има голяма вероятност той да бъде парализиран в резултат на нараняванията си, но той отбеляза бърз напредък от началото на рехабилитацията си и сега е време да се върне към състезанията.

„След това, което ми се случи през януари, това беше моментът, който чаках – да се състезавам отново с моите съотборници“, каза Бернал.

„Не мога да подчертая достатъчно колко трудни бяха последните осем месеца за мен, както физически, така и психически. Тези неща ще бъдат част от мен завинаги, това е нещо, което никога не забравяш” – сподели още той.

„Както и подкрепата, която получих от моето семейство, моята приятелка, отбора, както и моите фенове. Като хора ние наистина разчитаме един на друг в нашите трудни моменти, а тази година беше наистина трудна за мен – не мога да благодаря на всички, които бяха до мен достатъчно.“ – завърши Еган Бернал