На 13-14 август в „домашната“ планина на софиянци ще се проведе едно от най-интересните състезания в планинското колоездене в България, а именно “Home Mountain Enduro”. Събитието по традиция е част от календара на Столична Община и фондация „София европейска столица на спорта“, като тази година ще бъде и трети кръг от Българските Ендуро Серии.

Вчера официално беше обявен маршрута, по който ще се проведе надпреварата тази година и той включва – 3 специални етапа с обща дължина близо 10 км и обща отрицателна денивелация от над 1600 м. както и още 10 км трансферни отсечи, в които участниците се придвижват на самоход до старта на следващия етап.

Началото на състезанието ще бъде дадено в неделя, в 8:30 при хижа Алеко, откъдето състезателите ще се придвижат до Голи връх, където е и началото на първия етап. След спускане по технично трасе, включващо множество корени, камъни, стръмни участъци и завой, участниците завършват първия етап над Бай Кръстьо и се отправят към старта на следващия.

Етап 2 стартира малко под Бай Кръстьо по едноименното трасе за спускане на Витоша. Този етап е най-къс, но за сметка на това с най-висока отрицателна денивелация, която го прави и най-стръмното трасе в състезанието. След като финишират този етап на начална станция на Драгалевския лифт, състезателите се отправят отново към върха, а малко под разклона за писта „Витошко лале“ започва и третия, финален етап за деня.

Състезанието приключва над квартал Симеоново, откъдето участниците се придвижват до начална станция на Кабинковия лифт, където ще се проведе церемонията по награждаването. Победители са тези участници, които са дали най-добро общо време от всички специални етапи, в категорията, в която се състезават.

За победителите има подготвен паричен и предметен награден фонд от организаторите и партньорите на събитието от фондация София европейска столица на спорта, Ред Бул България, Витоша ски и магазин MSM.

Регистрацията за участие все още е активна и можете да се включите ако решите, повече информация ще намерите на www.conceptcreative.org/hme