Колумбиецът Еган Бернал спечели 106-ото издание на колоездачната обиколка на Франция - "Тур дьо Франс". В днешния последен етап, който до голяма степен бе протоколен, 22-годишният южноамериканец направи това, което се изискваше от него - кара спокойно с темпото на групата, позира за фотографите с чаша шампанско в ръка и достигна до Париж под аплодисментите на стотиците хиляди, излезли да го приветстват.

Състезателят на "Инеос", който в петък за първи път облече жълтото трико на лидер, измина 3366-километровото трасе за общо време от 82 часа и 57 минути, като така се превърна в третия най-млад победител в историята на състезанието.

Втори в 21-етапния епос завършва миналогодишният победител и съотборник на Бернал Герайнт Томас. Британецът приключи Тура с изоставане от 1:11 минути за втори пореден ден джентълменски вдигна ръката на Бернал на финала. Трети на 1:31 минути е холандецът Стивън Краусвайк от "Йъмбо Висма".

Побидител в днешния етап - 128 километра от Рамбуйе до Париж, стана австралиецът Кейлъб Юън от "Лото-Соудал", за когото това бе трета етапна победа. Юън изпревари с финален спринт по Шанз-Елизе съперниците си и спечели с време от 3 часа, 4 минути и 8 секунди.

Втори до него финишира холандецът Дилън Грьоневеген, а третата позиция остана за италианеца Николо Бонифацио. 

Освен жълтата фланелка, Бернал спечели и бялата за "Най-добър млад състезател". Зелената фланелка за "Най-добър спринтьор" за седми път в кариерата си спечели словакът Петър Саган от тима на "Бора-Хансгро", докато бялото трико с червени точки за "Най-добър катерач" стана притежание на французина Ромен Барде от "AG2R". В отборното класиране победата взе тимът на "Мовистар"./БТА