Двете представителки на България във втория ден на Световната купа по фехтовка на сабя жени в Пловдив – Йоана Илиева и Олга Храмова, бяха елиминирани от една и съща състезателка.

Французойката Каролин Кероли се оказа непреодолимо препятствие и за двете български сабльорки, след като първо Кероли спечели във втория кръг срещу Храмова, а на осминафиналите надделя и над Илиева. 

Олга Храмова, която в петък премина през квалификациите, за да намери място сред най-добрите 64 в елиминационната фаза, победи в първия си дуел италианката Мартина Крисчио с 15:12. Във втората си среща обаче българката отстъпи пред Каролин Кероли (Франция) с 11:15.

В същото време, Йоана Илиева влезе елиминациите по право като осма в ранглистата и стартира с изключително оспорван първи двубой срещу друга французойка - Луиз Клайн. Бронзовата медалистка от Световното първенство през 2023 все пак успя да надделее с 15:11. Във втория си дуел Илиева се справи и със съпротивата на Ирене Веки (Италия) с 15:9. Така в битка за място на четвъртфиналите българката срещна Каролин Кероли, която показа по-добра концентрация в края на дуела и успя да измъкне победата с 15:12. 

Световната купа по фехтовка на сабя жени в Пловдив събра най-добрите сабльорки в света, начело с първите десет в световната ранглиста. В неделя състезанието продължава с отборната надпревара./БТА