Кубинските боксьори Гилермо Родриго и Ерисланди Лара, които на 22 юли избягаха от националния отбор, разкриха причините за това свое решение. По думите им, в нощта преди поредните срещи от Панамериканските игри яли и пили толкова много, че на сутринта се изплашили, че ще бъдат много над необходимото тегло, информира Associated Press.

Ригондо и Лара дадоха интервю за кубинското издание Granma, в което опровергаха информацията, че са подписали договор с немски мениджър. Боксьорите дори заявиха, че след бягството си в Бразилия не са искали политическо убежище.

Що се касае до причините, поради които двамата са напуснали тима, Ригондо и Лара споделиха, че в деня преди срещите от ¼-финалите на Панамериканските игри, двамата излезли на покупки, но към тях се приближили двама непознати, които ги поканили да пийнат заедно. Вечерта боксьорите ги срещнали отново в местен бар и така се стигнало до късния запой.

На сутринта двамата се изплашили до толкова, че решили да напуснат отбора, пред това да се провалят на ринга.

Лара разкри дори, че са му били предложени 138 хиляди долара за договор с немски мениджър. Двамата обаче заявиха, че са отхвърлили това предложение.

Двукратният олимпийски шампион в категория 54 килограма Гилермо Ригондо и световният шампион до 69 килограма Лара избягаха от националния отбор преди срещите си от ¼-финалите на надпреварата в Бразилия.

Малко след бягството им бе обявено, че те са в Германия, където са подписали договор с немския спортен тв канал Arena TV. Бразилската полиция задържа двамата спортисти, тъй като у тях нямало никакви документи, а след това бяха върнати в Куба.

След бягството на боксьорите Фидел Кастро нареди близките на двамата да бъдат арестувани, а автомобилите и къщите конфискувани.