Два изцяло български двубоя ще има още в първия кръг на отделните категории на международния боксов турнир "Странджа", който започва днес в столичната зала "Универсиада". Това отреди тегленият в парк хотел „Москва“ жребий за надпреварата.

На старта на категория до 69 кг още днес един срещу друг ще излязат Николай Коев и Петър Драганов. Победителят от техния двубой пък може да срещне в следващия кръг друг свой съотборник -  Здравко Попов, ако той преодолее Владимир Маргарян от Армения. 

В тази теглова група България има още един представител и това е шампионът от м.г. при 69-килограмовите Симеон Чамов, който ще боксира направо във втория кръг срещу чеха Зденек Хладек. 

Малшанс имаха и представителите ни в кат. до 91 кг – Хаят Расим и Кристиян Стефанов, които ще трябва да боксират един срещу друг още на старта на турнира.

Много силен съперник се падна и на младия Николай Чавдаров при 75-килограмовите, който започва срещу младежкия олимпийски шампион от Нанджинг 2014 Бектемир Меликузиев от Узбекистан. 

Самият Чавдаров също имаше квота за игрите, но не бе включен в състава, заради ограничението от трима участници от нация.

"Много неприятна ситуация с изцяло българските мачове, но това е жребият. Всички съперници са на висота и ни очаква доста силен и труден турнир", коментира националният треньор на мъжкия ни тим Палми Ранчев. 

Добрата новина при дамите е, че и трите ни представителки в кат. до 51 кг избегнаха олимпийската вицешампионка от Лондон 2012 Рен Канкан от Китай, която може да се изправи срещу наша боксьорка чак на полуфиналите. 

Иначе шампионката в категорията от Странджа 2014 Стойка Петрова започва срещу Мубарак Камалова от Узбекистан. Световната ни шампионка от Чеджу 2014 Станимира Петрова пък ще почива в първия кръг на кат. до 54 кг, а във втория нейна съперничка ще бъде Литал Хана Застлин от Израел.