Драматичен бе завършекът на третия етап от Джиро д'Италия до Орбетело. Очаквано етапът завърши с масов спринт, в който италианският шампион Елиа Вивиани (Deceuninck-QuickStep) премина пръв през финалната линия, оставяйки зад себе си своя бивш съотборник Фернандо Гавирия (UAE Team Emirates).

Преди година Вивиани спечели четири етапа в Джирото, а сега смяташе, че е открил сметката си преди няколко минути по-късно да получи новината, че е дисквалифициран.

Комисарите взеха тежкото решение, след като прецениха, че Вивиани нерегламентирано е попречил на сънародника си Матео Москети (Trek-Segafredo).

Така в крайна сметка по служебен начин победата отиде в Гавирия, за когото това участие в Джирото е първото му от 2017-а насам. Тогава в дебюта си в голяма обиколка колумбиецът взе четири победи.

Втората позиция отиде за финиширалия трети Арно Демар, чиито съотборници от Groupama-FDJ направиха отлично извеждане. На подиума се качи и победителят от втория етап Паскал Акерман (Bora-Hansgrohe).

Вивиани служебно взе последното място в лидерската група като по този начин не взе и точки в борбата си за цикламената фланелка.

Лидерът в генералното класиране Примож Роглич (Jumbo-Visma) завърши в основната група и запазва аванса си за розовата фланелка. Последните километри обаче доведоха до драма за един от фаворитите. 5 километра преди финала Тао Харт (Ineos) попадна в катастрофа и не можа да се върне в групата, в следствие, на което загуби минута и 30 секунди спрямо конкурентите си.