Джиро д'Италия 2019 стартира с победа на един от големите фаворити за генералното класиране Примож Роглич. Състезателят на Jumbo-Visma бе най-бърз в откриващото индивидуално бягане по часовник в Болоня. Словенецът преодоля осемте километра, завършващи с тежкото изкачване до базиликата Сан Лука, за 12:54 минути. 

По този начин Роглич се превърна в първия носител на розовата лидерска фланелка. Втори в часовника бе Саймън Йейтс (Mitchelton-Scott), който бе с 19 секунди по-бавен от Роглич.

Винченцо Нибали (Bahrain Merida) показа на останалите, че е в отлична форма, завършвайки трети с изоставане от 23 секунди. Колумбиецът Мигел Анхел Лопес (Astana) също впечатли с представянето си като даде по-добро време дори от един от големите фаворити в часовника Том Дюмолен (Sunweb). Двамата ще стартират втория етап с 28 секунди пасив спрямо Роглич. По този начин петимата големи фаворити в генералното класиране заеха първите пет места още след първия етап.

Йейтс бе единственият от петимата, който стартира сред последните за деня. Причината другите да изберат ранен старт бяха прогнозите за дъжд над Болоня. Рискът на Йейтс все пак се отплати, тъй като условията бяха добри и за него, а британецът вече знаеше как са се представили конкурентите му. 

В неделя е ред на първия общ старт от Болоня до Фукечио, в който главни действащи лица ще бъдат спринтьорите.