Противно на очакванията, треньорът на вицеевропейската шампионка Ваня Стамболова – Георги Димитров излезе по съвсем нормален начин на аерогара София при завръщането си от Барселона. Но думите му заслужиха внимание.

Ето какво каза Димитров пред Гонг:

Дизайнът на медала на Ваня е пълна глупост като всичко испанско – едно огънато тенеке. Правят се на модерни, а с това излизаме от нормалния тон на състезание по лека атлетика. Излизам съвсем нормално и не съм преобразен. Очаквах да ме очаквате нестандартен, затова нищо не взех.

Няма какво да коментираме резултата и класирането, това е нещо изключително. Това си е лично неин успех и героизъм. И другите ми състезателки са подготвени, даже по-добре от нея, но тя психически е най-устойчива, а другите не издържаха на напрежението. За статистиката това е най-силното състезание на 400 метра с препятствия в историята на Европейските първенства, по-силно от олимпийски игри и Световни. Европейските държави вече излизат от кризата, а те не са били никога в човешка или спортна криза, а имат по 1-2, даже 3 състезателки на тази тежка дисциплина.

Избор на дисциплина на Ваня въобще не е стоял преди това Европейското, защото след травмата или трябваше да отиваше на море или да се опитваме да скърпим нещо за Барселона и годината й да не отиде на кино. Препятствията бяха най-удобни за подготовка, те релаксират и позволяват дори със спринтьорски проблеми да се тренира. Преди два месеца се чудехме на коя от четирите дисциплини (100м, 200м, 400 метра гладко бягане или 400 метра с препятствия). Това, че не стартира на 100 метра нищо не означава. В момента и през следващите години в България от 60 до 800 метра няма кой да я бие!

Пари от Европейското нито ще видим, нито ще има. Планове не правим никакви! Ще вземат пак да затворят Националния стадион да си играят пак футболче, бирен фест и плановете ни отиват на кино. Атлетиката у нас няма нито един квадратен метър собствена площ. Моите амбиции са свършили преди няколко години и сега го карам на инерция. Удовлетворен съм, че не съм се излъгал от Ваня като човек и като боец. Всички тези грамадни момичета колкото мен по 190 см високи и по 90 килограма, а тя – 48 кг е на половина на тях, а за тази дисциплина има значение. Тук размерът има значение. Ако искате и документи имам, че нито едно от грамадните момичета, зад които стоят империи и космически лаборатории, не е било викано на допинг контрол.

Ваня е прекалено скромна, даже съм й се карал за това. При мен всичките момичета са били такива. Спомнете си например най-голямата Донкова, за разлика от други нахалници, които продължиха да съсипват спорта и като управници. Имам и фактура, че й платих да е сама в стая, а и подготовката.

Ако през комунизма имаше пари за 1000 спортисти в атлетиката, всички взимаха и пари, и екипировка, и 350 лагера в годината. Сега чуваме, че в България няма пари за нищо, а защо тогава отиват 12 милиона бюджет за измислено министерство, стотици хиляди за хора без понятие от спорт и ги водят на екскурзия на големи състезания,

Парите не отиват за спорта, сега има два пъти повече от времето на Лечева. Спортът е треньор, състезател и база, всичко друго е корупция и кражби!