Осмото издание на Диамантената лига стартира в петък с първия кръг в Доха. И докато много от вас може би знаят какво е Диамантената лига, то дължим обяснение на другите. Ще си говорим за лека атлетика, защото това са най-популярните състезания в атлетиката с изключение на големите шампионати, разбира се.

Диамантената лига събира най-елитните атлети, които се борят за солидни наградни фондове и в същото време радват феновете по целия свят като в същото време провеждат най-добрата възможна подготовка в изключително конкурентна среда.

Атлетите получават покани за участие от организаторите на база на представянето си, така че няма как да видим случайни имена. През тази година стартовете са общо 14 като в първите 12 участниците ще се борят за класиране на един от двата големи финала. „Диамантените“ дисциплини са общо 32 като всяка от тях ще има 4 или 6 участия в турнирите. В скоковете, хвърлянията и дългите бегови дистанции стартовете ще са 4, а всички други дисциплини ще бъдат включени в по 6 състезания.

Във всеки старт атлетите ще получават от 8 точки за първия до 1 за осмия. Така след 12-те квалификационна кръга 8 или 12 атлети (в зависимост от дисциплината) ще получат правото да участват в големия финал в Цюрих или Брюксел – двата домакина на заключителните стартове.

Сумите, които най-добрите получават, също заслужават внимание. Във всеки един от стартовете победителят получава 10 хиляди долара, а общата сума, която ще се разиграва във всяко едно от 12-те квалификационни състезания е между 390 и 420 хиляди долара.

Победителите във финалните стартове пък стават шампиони на Диамантената лига и получават диамантен трофей, 50 хиляди долара и „уайлд кард“ за Световното първенство.

Всичко това гарантира участието на най-добрите атлети в стартовете, а хубавата новина за нас е, че сред тях ще има и българи. Големите ни звезди Мирела Демирева и Ивет Лалова ще стартират участието си със старта в Юджийн, САЩ в края на май.

Голямото внимание и през този сезон ще бъде върху Юсейн Болт, за когото най-вероятно това ще бъде последна година в спорта. Ямаецът ще пропусне първия старт в Доха, но ще се включи в следващите надпревари с цел да бъде перфектно подготвен за Световното първенство в Лондон в края на август.

И без Болт обаче надпреварата в Доха ще ни предложи много вълнуващи състезания. Ще е много интересно на 400 метра мъже, където се очаква сблъсък между Керън Клемънт и Лашон Мерит. Конселсус Кипруто, златен медалист на 3000 метра с препятствия от Рио 2016, ще води големия кенийски тим и ще вземе участие на 3000 метра.

С нетърпение се очаква и състезанието на 200 метра при дамите, където олимпийската и световна шампионка Илейн Томпсън ще премери сили с холандката Дафне Схипърс.

През тази година ще имаме възможност да наблюдаваме всички 14 старта в каналите на Mtel Sport. Дебютното състезание в Доха стартира в петък от 19 часа по Mtel Sport 2, а прякото излъчване стартира половин час по-рано.

Ето и целият календар на Диамантена лига 2017:

5 май – Доха

13 май – Шанхай

27 май – Юджийн

8 юни – Рим

15 юни – Осло

18 юни – Стокхолм

1 юли – Париж

6 юли – Лозана

9 юли – Лондон

16 юли – Рабат

21 юли – Монако

20 август – Бимингам

Финали:

24 август – Цюрих

1 септември - Брюксел