За втори път световният шампион по бокс Детелин Далаклиев бе удостоен със званието "Спортист на годината" в родния си град Плевен.

В анкета сред журналисти и в спортните среди в града той спечели безапелационно първото място с 241 точки.

За БТА Далаклиев заяви, че тази година е преживял както радости, така и малко огорчения, защото са станали, както се изрази гафове с него. „Можех да бъда европейски шампион, можех да имам медал от Световното първенство, но все пак най-важното постигнах - взех квота за олимпиадата, което в днешно време е много трудно, и станах 26-тият в българския олимпийски отбор“,посочи спортистът.

„Сега ще се боря за добро представяне на олимпиадата и да изпълня мечтата си - да се върна с медал“, допълни той.

Наградата на спортното министерство бе връчена на треньора по футбол Красимир Гъдулков, за неговия най-голям принос за популяризиране на спорта сред децата. Той я получи лично от заместник-министъра на физическото възпитание и спорта Иван Ценов.

След Далаклиев в класацията на 10-те най-добри спортисти на Плевен са Диян Петров от боксов клуб "Спартак", Димитър Пенчев от клуба по кикбокс "Скорпион", Тина Теофилова от клуба по бойни изкуства "Петромакс". В десетката са Михаил Костов – хвърляне копие, баскетболистът Хрисимир Димитров, каратистката Гергана Витанова, Халил Атанасов - борба, боксьорът. Румен Мотовски и Инна Иванова - капитан на хандбалния тим "Шугар".

Наставникът на Далаклиев - Александър Александров, взе приз за треньор на годината. За най-перспективен състезател на Плевен бе определен Антоан Чинх Ван - скокове батут, втори на световното първенство за юноши в Бирмингам. Отбор на годината стана тима на "Петромакс" /карате/.