Състезателката на Спортен клуб по лека атлетика Берое Мирела Демирева бе избрана за Спортист номер 1 на Стара Загора за 2016 г., съобщиха от пресцентъра на общината.

Олимпийската ни вицешампионка в скока на височина от игрите в Рио преди ден бе определена и за "Спортист на годината" на България.

"Това се случва за първи път в спортната ни история", заяви по време на стилната церемония за награждаването на десетте най-добри спортисти, в залата на Градската художествена галерия, ресорният зам.-кмет Красимира Чахова.

Тя награди с плакет и чек за 1000 лв. именитата ни лекоатлетка и я дари със сурвакница, изработена от първокласника Николай Динев от ОУ "М. Станев".

Най-перспективен състезател за 2016 г. е Жоро Желязков от СК по борба "Берое", завоювал първо място на ДЛШ и десето място на Световно първенство за кадети. Награди получиха и параолимпийците Иванка Колева - с шесто място в дисциплината тласкане гюле и десето място в мятането на диск на параолимпийските игри по лека атлетика в Рио де Жанейро и Ангелина Кръстева - носител на два златни медала от Световното първенство по канадска борба за хора с увреждания, което се проведе в Благоевград в началото на октомври.

Като председател на Териториалната асоциация на сляпо-глухите и на Обединения спортен клуб "Августа", Ангелина Кръстева получи обещаната от кмета Живко Тодоров, през октомври т.г., специална маса за тренировки по канадска борба.

В категория "Ветерани" наградата за Стоян Стоянов от СК "Берое", с пето място на Световно първенство по борба за ветерани във Варшава, връчи зам.-кметът Иванка Сотирова.

Легендарната девятка на Берое Петко Петков е първият български футболист, който играе като професионалист в западноевропейска държава - Австрия. Има зад гърба си 260 мача и 152 попадения със зелената фанелка. Дългогодишен национален състезател, участник на Световното първенство в Мексико през 1974 г., два пъти старши треньор на футболния Берое.

Плакет за пробив в спорта получи и Кристиян Христов, който се занимава професионално с картинг само от една година, а вече има спечелени 1-во място на държавно първенство, 1-ви и втори места на международни турнири в Румъния и Гърция, 26-то място на световните финали в Италия.

В категория "Отбор на годината" наградата отиде при отбора на Баскетболен клуб Берое, с треньор Любомир Минчев. За "Треньор на годината" отличието грабна Диян Динчев от СК по борба Берое.