Бронзовият медалист от последното Европейско първенство по спортна гимнастика Йордан Йовчев не крие разочарованието от своето отличие, тъй като е на мнение, че то е трябвало да бъде от доста по-благороден метал. Вицеолимпийският шампион спечели бронза на халки с оценка 15.550 точки, след като съдиите му отнеха две десети от трудността. Ако това не се бе случило, то той почти сигурно щеше да спечели титлата на този уред.

„Реално заслужавахме малко по-добро класиране. Това трето място можеше да бъде поне второ. Не мога да оценя третото място, защото все едно не оценявам труда си,” заяви Йовчев в интервю за Ринг. От разочарование, той не искаше да излезе и да получи медала си. „Щеше да има санкции към федерацията, затова отидох. До последно не исках да отида. Какво можеха иначе да ми направят, да ме дисквалифицират?! Да остана без медал?! Голяма работа!”

Най-титулуваният ни гимнастик коментира и младата смяна в своя спорт. Талантът Еди Пенев, който се подготвя в САЩ, стигна до финал, а травма спря Александър Батинков от по-успешно представяне.

„Специално Еди е дръпнал много напред, технически. Не само аз, всички бяхме очаровани. Всички питаха в захлас „Къде се готви това момче?!”. Даже не очаквахме, че ще направи финал. Дали сме заявки да участва на следващи състезания, после октомври и Световно първенство, надяваме се, че се вземе участие,” каза Йовчев.

„Що се отнася до Александър Батинков – неговата контузия се получи по време на игра, нещо като комоцио, за две-три секунди, нормално е. Имаше много голям шанс и ако това не се бе случило, той щеше да направи финал.”

Самият той е най-силен на халки, но и Пенев, и Батинков се борят за предни позиции на земя. „Специално за Еди Пенев мога да кажа, че има много големи шансове на Световното първенство. Дори и да направи грешки, може да получи висока оценка, заради стартовата оценка. Всеки се развива, така че на Световното първенство, че има 15-16 човека, които ще достигнат високи стартови оценки,” коментира Данчо Йовчев.

„На този етап, на по-важните състезания, е възможно и аз да играя и на земя. Но максималната ми оценка, която мисля, че мога да направя, ще е по-малка от тези на хората, която ще се борят за медал.”

В ролята си на президент на федерацията по гимнастика, Йовчев сподели: „За момента мисля, че се справяме, вървим в правилна посока. Някои момчета са направили крачка напред Александър Батинков вече е в първата 20-ца, Александър Марков, Филип Янев… Трудно ми е. Имам притеснения, мъжете се развиват по-добре от жените. Има много голяма дупка между национален отбор жени и подрастващите.”

Започва ремонт на залата по спортна гимнастика на стадион „Раковски”, който трябва да приключи в края на годината. „Във Варна и в Пловдив ще се тренира, докато се прави ремонт на залата в София. Може да се ползват и съоръженията на Национална спортна академия. Ремонтът трябва по план да свърши през ноември месец,” обясни босът на родната федерация.

Йордан Йовчев за момента няма да участва в шоу-програми, за да се съсредоточи върху работата си в централата и подготовката за Световното първенство. Той обаче си мечтае да се направят още такива спектакли в България: „Хубаво е да се правят шоу-спектакли. Получих много хубави отзиви. Мисля си, че е редно да се направят още такива, във Варна, в Пловдив.”