„Очаквам максимален брой олимпийски квоти за Олимпиадата в Лондон и максимален брой медали от Баку”, заяви президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, на която бе съобщен съставът на националния отбор за Световното първенство в Баку от 26 септември до 8 октомври.

„Доволен съм, подготовката премина добре”, каза старши треньорът на българския национален отбор Петър Лесов, олимпийски шампион от Москва 1980. В София бяха боксьорите от Гърция и Румъния и направихме спаринги с тях, а след това със спаринг определихме и отбора за Баку. Всъщност спаринги имаше само за три категории - до 60 килограма, до 64 килограма и до 81 килограма, като спарингите бяха спечелени убедително съответно от Айрин Исметов, Ангел Христов и Стоимен Димитров, които заминават за Баку”.

На въпрос на журналист защо е върнат в националния отбор Младен Манев, старши треньорът Петър Лесов отговори: „Младен бе наказан за три месеца, наказанието му изтече и той отново е национал. Освен това не разполагаме с толкова много боксьори и не можем да си позволим лукса да се лишаваме от качествени боксьори като Младен”.

Световният шампион от Милано 2009 Детелин Далаклиев бе най-словоохотлив на пресконференцията в БТА: „В Баку ни чака бой до дупка. Доколкото знам в Баку ще участват около 750 боксьори, а първенството е цели 14 дни. Много е трудно да се поддържа върхова форма толкова време. Може един ден да те боли глава, а точно този ден трябва да се боксираш с кубинец или с руснак…”

На въпрос на журналист в каква форма е, световният шампион Детелин Далаклиев отговори: „Винаги, когато съм бил в страхотна форма, не ми е вървяло на голямо първенство. Сега съм горе-долу добре. В продължение на един месец лекувах контузията, която получих през това лято на европейското първенство, но вече съм добре”.

Европейският вицешампион в категория до 91 килограма на последните две първенства на Стария континент Тервел Пулев пък бе лаконичен: „Доволен съм от подготовката си, както и от спарингите с румънците и гърците. Здрав съм. Ще бъде банално, но - очаква ни трудно състезание, в което много неща зависят от жребия, късмета и т. н.”