Световният шампион по бокс Детелин Далаклиев и президентът на БФ Бокс Марин Димитров подписаха полупрофесионален договор по между си. Разликата между полупрофесионалния договор към профилигата с този на професионалните боксьори е, че полупрофесионалистите могат да се състезават при аматьорите и да участват на Олимпиади.

Профилигата е част от международната боксова асоциация АИДА. В нея континентите са разделени на три - Европа, Азия и Америка. Далаклиев ще се състезава в един от четирите европейски отбора, но все още не е ясно кой. Отборите са съставени от двама-трима човека в категория.

Заплатата, която ще получава нашият състезател годишно е 60 000 долара, освен които ще взима и 10 000 долара бонус за постигнати успехи. Всеки състезател получава в загубил мач от профилигата по 2000 евро, за спечелен 10 000 евро.

Максималните срещи годишно в една категория за един състезател са 12, но тъй като са по двама-трима в категория, едва ли Далаклиев ще има повече от шест. В случай, че има съвпадение на срещите от вътрешния календар и професионалната лига Далаклиев ще участва в професионалната лига.

"С Детелин подписахме предварителен договор още в Италия преди той да стане световен шампион. Споразумението беше до 15 септември да подпишем основния договор. Смятам, че този контракт ще е успешен и хубав за Детелин, тъй като ще взима добри пари, които заслужава. Световната федерация одобри Детелин и според нея той заслужава да играе в профилигата. Спечелването на световната титла не повлия на решението да се състезава в профилигата, тъй като това беше решени преди това. От световната федерация нямаха интерес към други наши състезатели. Имаше запитване за юношата Стефан Йорданов, който от тази година ще се състезава при мъжете, но засега той не може да участва в професионалната лига, тъй като категориите са изменени и няма категория до 51 килограма, в която се състезава той. Относно нападките на Михаил Таков мога да кажа, че 90% от нещата, които той казва не са верни. Нормално е клубовете да вярват и да искат общо събрание, като им се обещава, че някой ще даде два милиона евро. В тази криза, ако някой даде 500 хиляди аз лично ще го предложа за президент на федерацията. Внесоха подписка, в която установихме, че осем или десет от подписите не са членове на федерацията, други 12 са на хора, които не са присъствали на УС,а други десет са подписани от хора, които не представляват тези клубове. Нямам нищо против да свикам извънредно общо събрание, ако 1/3 от клубовете искат. Насрочено е редовно Общо събрание за 12 март", коментира Димитров, цитиран от БГНЕС.