В столичната зала "Универсиада" министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откри 63-ия международен турнир по бокс "Странджа". "Това е най-старият турнир, в който България има своето място", заяви министър Нейков. "Тазгодишният турнир е изключително важен, защото е преди летните олимпийски игри в Лондон".

От своя страна президентът на БФБокс Красимир Инински каза: "Радостен съм, че след 14-годишно отсъствие този емблематичен турнир се завръща в София".

Турнирът започна с едноминутно мълчание в памет на легендарния български боксьор и двукратен носител на Купа "Странджата" Михаил Мицев.

По силата на жребия, може би и по ирония на съдбата, първия на ринга излязоха световните шампиони Ласаро Естрада Алварес (Куба) - шампион на планетата на Баку'2011, и Детелин Далаклиев - световен шампион от Милано'2009.

През първите два рунда Детелин Далаклиев бе по-активен, но кубинецът, който се боксираше с обратен гард, контрираше със силната си лява ръка.

Кой знае защо, след първите два рунда съдиите точкуваха 4:2 за Алварес. През третия рунд кубинецът пласира няколко серии от точни прави удари,а веднъж и страхотен ляв ъперкъп в тялото на Далаклиев.

След последния удар на гонга съдиите обявиха за победител по точки в мача в категория до 56 килограма Ласаро Естрада Алварес с 10:5 точки.

Най-титулуваният български боксьор в момента и носител на Купа "Странджа" от 2010 година Детелин Далаклиев е вече сред зрителите на турнира.

Днес на два ринга ще се състоят елиминации. Утре от 15.00 часа също ще се проведат елиминационни мачове. В петък от 15.00 часа са полуфиналите, а в събота от 16.30 часа са финалите, след което ще стане известен и новият носител на престижния трофей. В тазгодишното, 63-то издание на турнира "Странджа" участват 124 боксьори и 42 жени от 30 страни.