Световният шампион по борба Михаил Ганев бе прехвърлен от габровската областна болница в „Пирогов" с правителствения вертолет МИ-8. Транспортирането на световния шампион не се извършва заради влошено здравословно състояние, категорични са от габровската болница.

„Има опасност, но тя е минимална Михаил Ганев да не може да се състезава". Това каза за Дарик лекарят на националния отбор по борба д-р Стефан Стругаров. В момента състоянието на спортиста е стабилно, няма опасност за живота му, в рамките на 7 до 10 дни той ще бъде изписан от болницата.

Ето какво каза още д-р Стругаров:

Има ли някаква опасност световният ни шампион по борба Михаил Ганев да не може отново да се състезава?

Има такава опасност, но тя е минимална. Изхождайки от това, че коремът не е отварян, там е направен оглед само с камерата. Така че няма голям разрез, който да му пречи и да забави възстановяването му. От друга страна тези наранявания, които има в лявата гръдна половина, са доста дълбоки и са разрязани големи мускулни групи, откъдето ще дойде по-бавното възстановяване. Специално за спорта говоря.

Колко време давате, за да кажете категорично, че Мишо Ганев ще продължи да се състезава?

Докато е в болницата, това трудно може да се каже. Когато видим какъв е ефектът от лечението, вече може по-категорично да се ангажирам с някакви срокове, че ще започне да тренира и т.н.

Д-р Стругаров, защо се наложи той да бъде преместен от габровската болница в Пирогов?

В никакъв случай не е, защото колегите в Габрово не могат да свършат тази работа. Нормално е състезател от такава класа и при такъв медиен интерес, и от страна на всички любители на спорта, да бъде в едно елитно болнично заведение. Претендираме, че „Пирогов" е университетска болница, с най-добрата реанимация в България и съвсем нормално е той да бъде тук. Лекарите в Габрово са си свършили работата. Д-р Панайотов, който го оперира, е един прекрасен хирург, така че изобщо не можем да говорим за тези неща.

Как ще отговорите на евентуални обвинения, че по този начин управляващите си правят PR?

Това е встрани от медицината и предпочитам да не говоря на такива теми. Мен ме интересува здравословното състояние на Мишо. Начините, по които най-бързо да го върнем в спорта, а вече другите - странични неща, влизаме в сферата на клюките, което за мен е безинтересно.

Михаил Ганев бе намушкан с нож в заведение в Габрово в неделя сутринта. След това той претърпя операция и бе настанен за лечение в "Реанимация" на Габровската oбластна болница.