Четири индивидуални грации и ансамбълът за девойки ще представят България на турнира от веригата Гран При и на съпътстващия турнир за жени, девойки индивидуално и ансамбъл – девойки в Киев (Украйна), информира Българската федерация по художествена гимнастика. 

Надпреварата ще се проведе от 14 до 17 март, като на Гран При България ще бъде представена от Катрин Тасева, а в съпътстващия турнир при жените ще участва Йоана Николова, а при девойките - Валерия Ватова и Ева Брезалиева.

Страхотно представяне на родните грации в Лисабон 

За Киев ще пътува и ансамбълът за девойки, които ще бъдат в състав: Александра Кьосева, Маргарита Василева, Карина Димитрова, Жанина Георгиева, Моника Заркова и резервата Анелия Желязкова, която ще замени капитанът Яна Момчилова. Тя скъса менискус, а във вторник ще претърпи хирургическа интервенция.

За 24-ти път Киев ще бъде домакина на турнир от веригата Гран При, както и на международния турнир "Дерюгина Къп".

Звездата на световната художествена гимнастика Ирина Дерюгина заедно с майка си Албина Дерюгина и дъщеря си Ириша Блохина не спират да поддържат добрата традиция да събират елита на художествената гимнастика в украинската столица.

Вая Драганова шампионка в многобоя на "Руми Албена"

Първата "Купа Дерюгина" се провежда през 1992 година, напомнят от българската федерация, и е организирана като подарък от Ирина Дерюгина (единствената съветска гимнастичка, която е два пъти абсолютен световен шампион) към своята майка Албина по повод на нейния 60-годишен юбилей.

Албина Дерюгина е родена на 16.03.1932 година и винаги турнирът за "Купа Дерюгина" се провежда на рождения ден на Албина Дерюгина, като жест на признателност и благодарност на дъщеря към своята майка и треньор, който я извежда до най-големия връх в художествената гимнастика.