Младият български гросмайстор Иван Чепаринов завърши реми с Магнус Карлсен (Новрегия) в партия от 8-мия кръг на турнира за Гран при на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), който се провежда в Баку.

Чепаринов, който игра с черните фигури, се съгласи на реми с норвежкия гросмайстор на 51-вия ход в дебют на четирите коня. След 8-мия кръг Иван Чепаринов има 3 точки в актива си и дели 12-13-то място във временното класиране с Ернесто Инаркиев (Русия).

В партия от 8-мия кръг Гата Камски (САЩ) завърши реми с белите фигури с Етиен Бакро (Франция). Гата Камски - етнически татарин от бившия Съветски съюз и възпитаник на съветската шахматна школа, през есента на тази година трябва да играе полуфинален мач за световно първенство с бившия световен шампион Веселин Топалов (България).

След 8-мия кръг на турнира Гран при трима гросмайстори с по 5 точки делят първото място - Вугар Гашимов (Русия), Юе Ван (Китай) и Александър Гришчук (Русия). Гата Камски (САЩ) и Магнус Карлсен (Норвегия) с по 4,5 точки делят 4-то място.