И двамата ни боксьори, които днес ще избязат за първите си мачове на европейското първенство в Самоксов – Симеон Чамов (69) и Мариян Момчев (75), са смятани за абсолютни фаворити в срещите си.

Носителят на купа „Странджа” за 2015 г. Чамов ще има за съперник малко известния босненец Ахмед Джананович, а Момчев ще боксира срещу Дамиан Биашо Болекия. Испанецът участва и на купа „Странджа” тази година в София, но не успя да се срещне с нито един от 4-имата ни представители в категорията, тъй като загуби още в първия кръг от турски състезател. Болекия има участие и на международните турнири „Боксам”, и „Картахена”, но отпада рано. И двамата не са боксирали на Европейските игри в Баку.

Българският боксьор Айрин Исметов пък ще има за съперник европейския вицешампион от Минск 2013 Димитри Галагот от Молдова. Двамата ще се срещнат във втория кръг на кат. до 64 кг в понеделник вечерта от 41-вия еврошампионат в Самоков.

В първия кръг Айрин почива, а Галагот победи французина Асан Амзил. Молдовецът е един от 7-те медалисти от предишното европейско, което участват и в Самоков. През юни в Баку Исметов имаше малшанса да се срещне със световния младежки шампион Виктор Петров (Укр) още на старта на Европейските игри и отпадна.

Друг българин – Даниел Асенов (52 кг), пък намери място в материал на сайта на международната федерация АИБА, в който 7 обещаващи млади боксьори споделят очакванията си от европейското.

„Аз съм много млад за мъжките състезания, но след опита ми на Европейските игри в Баку, знам, че в Самоков мога да победя по-големи и по-опитни от мен съперници. Тренирах яко по време на подготовката и очаквам добри резултати с подкрепата на българската публика”, заяви Тайсъна. Макар 18-годишен, той вече има зад гърба си европейска титла за юноши, вицешампион е на континента при младежите, пети на световното за младежи и на младежката олимпиада в Нанджинг 2014.

На игрите в Баку Асенов бе един от сериозно ощетените ни от съдиите боксьори, които не му дадоха да продължи по-напред от четвъртфинал.

Неговият първи мач в Самоков ще е директно във втория кръг, като на 12 август ще боксира срещу победителя от двубоя между Ихор Сопинский (Укр) и Вилиам Танко (Слвк).