Националният рекордьор на 3000 метра с препятствия Митко Ценов постави старт на българското участие на Световното първенство по лека атлетика в Пекин, но разочарова. Ценов остана на повече от 40 секунди от личното си постижение през сезона, като финишира последен в своята полуфинална серия за 9 минути, 2 секунди и 72 стотни. 
 
Българинът се държеше в челото по време на първите обиколки от надпреварата, но след това изпусна темпото, с което сложи и край на участието си в Пекин. След бягането европейският шампион за младежи коментира, че просто не е имал добро усещане преди старта. 
С най-добър резултат за финала на 3000 метра стипълчейз се класира трикратният световен шампион Езекил Кембой от Кения - 8:24.75. 
 
Първият шампион на световното първенство се казва Гирмай Гебресаласие от Еритрея, който спечели мъжкия маратон с време 2 часа, 12 минути и 28 секунди. 
 
Българското участие в Пекин продължава днес в 14 часа и 10 минути, когато Габриела Петрова ще стартира в квалификацията на троен скок. Също следобед най-бързият мъж на света - Юсейн Болт от Ямайка ще започне участието си в сериите на 100 метра.