Българските щанги все пак взеха медал от Световното първенство за мъже и завършиха 2018 г. с отличие от най-важния шампионат. Освен това, тези  дни те се сдобиха и с още един световен рекорд.

Ангел Русев вече е бронзов медалист в изтласкването при най-леките със  своя опит от 140 кг, съобщава Facebook страницата на БФВТ Bulgaria  Weightlifting. Новината идва два месеца след шампионата в Ашхабад, тъй като при тестването на допингпробите се оказва, че класираният непосредствено преди българина тайландец Тирапат Чомчуен е уличен в употреба на забранено анаболно вещество и резултатът му от 141 кг се  анулира.

Така крайното класиране на Световното в изтласкването на кат. 55 кг  става следното: Юн Чол Ом (КНДР) 162 кг, Гиа Тан Лай (Виетнам) 142,  Ангел Русев 140 кг. Мястото на българина в двубоя остава непроменено – шести с 248 кг.

Освен отличието, Русев се сдобива и с още един световен рекорд за 18-годишни, тъй като неговият резултат в изтласкването превъзхожда  обявения стандарт за новата категория 55 кг. Наред с това Ангел постави още 5 световни рекорда на първенството в Туркменистан.

Преди 10-ина дни Русев бе обявен за най-добър щангист на годината от БФВТ. През 2018-а освен медала, шестте световни рекорда и шестото място  в двубоя от първенството на планетата за мъже в Ашхабад, той стана  европейски шампион при 17-годишните и се нареди пети на европейското за  мъже в Букурещ. В българската класация за Топ 10 на годината Ангел  изпревари европейските вицешампиони за мъже Стилян Гроздев и Георги  Шиков.