Отминаващата си година определено беше повече от успешна за българската федерация по модерен петобой. Европейска и Световна титла, домакинство на Световна купа и Световно първенство, белязаха част от успехите на родната централа в изключително оспорвания спорт, включващ пет дисциплини. Благодарение на отлично организираните международни събития у нас, България получи правото да бъде и домакин на две Световни купи за мъже и жени през олимпийската 2020-та година.

„С оглед на резултатите мога да определя 2019-та като чудесна година за нашия спорт. Благодарение на Светла Згурова имаме Европейска и Световна титла при девойките до 17 години, което е голям успех. Младите ни състезатели показват голямо израстване и определено имат възможност за още успехи в следващите големи турнири и първенства. Това, че сме домакини на две Световни купи е прецедент в историята на модерния петобой. Досега няма друга държава, която да е приемала най-добрите петобойци в света два поредни пъти. Горди сме с това признание, както и с думите на всички от Борда на директорите на Международната федерация, които бяха казани за нас на последното заседание в Унгария”, сподели президентът на БФМП Андрей Кузманов.

Домакинствата на СК ще бъдат от 25 до 29 март и от 2 до 5 април. По международния календар това са купи №2 и №3 от общо четири преди Олимпиадата в Токио.

„Тези домакинства са много важни. Първо, защото нашите състезатели ще имат повече подкрепа от трибуните и ще се раздадат максимално. Второ, ще дойдат в София елитните състезатели от цял свят, които гонят участие на Игрите, а тези две купи ще им дадат много точки и всяка позиция в крайното класиране ще е от изключително значение. Трето, това е огромен престиж за България. Телевизионният гигант „Евроспорт” ще предава репортажи, ще пристигнат много журналисти от няколко континента. Много сериозен интерес има още от сега. Вече сме създали работни групи и всеки имам ресор за изпълнение по организацията. Това е поредната отлична възможност да покажем и да се докажем пред света като добри домакини. Отново плуването ще бъде на басейн „Диана”, а фехтовката, ездата и комбинирата дисциплина ( бягане + стрелба) на територията на Национална спортна академия”, допълни Кузманов.

Модерен петобой

източник: Gong

Все още не е ясна точната бройка на българските състезатели, които ще вземат участие в двете домакинства, но със сигурност ще видим най-добрите при мъжете Тодор Михалев и Явор Пешлеевски. Въпреки възрастта си от 18 години Светла Згурова ще участва при жените. Засега с най-големи шансове за класиране на ОИ в Токио са Михалев и Пешлеевски. На последната квалификация за годината в Казахстан Тодор Михалев завърши 4-и в индивидуалната надпревара и към момента е в точките за директна квота. Явор Пешлеевски не участва заради контузия, но вече е напълно възстановен и тренира на максимални обороти.

В края на януари двамата ще вземат участие и на първата квалификация за 2020, която ще бъде в Унгария.