Българка спечели титлата на Международния турнир „Сабята на Етрополски“  за Европейската купа по фехтовка за кадетки, съобщава www.sofia2018.bg. 

Йоана Илиева грабна златото при 17-годишните, като на финала надигра категорично с 15:7 представителката на Румъния Сабине Мартис. С този триумф 15-годишната софиянка стана основен претендент за носителка на трофея, тъй като наскоро записа победа и на турнира в Лондон. 

Носителката на Европейската купа ще стане известена през март след Европейското първенство, което ще се състои в България.

Турнирът „Сабята на Етрополски“ за кадетки до 17 г. и юноши и девойки до 14 г. е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“ и се организира от Фехтовален клуб „Свечников“. Надпреварата записа рекорд в историята на Европейската купа в тази възраст с участващите близо 500 млади фехтовачи, а тридневните състезания събраха в обновената зала „София“ в Борисовата градина представители на 17 държави. В отборните надпревари шампиони и при кадетите и при кадетките са отборите на Румъния, победили в решителните мачове представителите на Украйна. При кадетите индивидуалната титла спечели Матя Нукулаесея(Рум), най-напред от българите се нареди Даниел Трайков, който е шести.

По-рано през уикенда България стартира участието си в турнира с едно второ и едно трето място при момчета до 14 г. Състезателят на Турция Мохамед Календер спечели първото място като в оспорван финал победи българина Тодор Стойчев, който остана със сребро. С бронза се окичиха Георги Христов от България и Рарес Дику от Румъния. Надпреварата, в която участваха 160 момчета и момичета, изпревари по брой участници европейските купи във Франция и Англия. Организаторите и София – Европейска столица на спорта са амбицирани да надградят и развият турнира през следващите години и още от сега той е залегнал в Календара за следващия сезон за първия уикенд на ноември 2017 г.