Шест златни, четири сребърни и осем бронзови медала завоюваха състезателите на България от 43-те Балкански игри по ветроходство, които приключиха в петък вечерта с награждаване. Игрите се проведоха от 6 до 11 септември в акваторията на Бургаския залив. Състезатели от България, Сърбия, Македония, Румъния, Турция и Молдова мериха сили в шест олимпийски класа – Лазер радиал, Лазер стандарт, Уиндсърф RS:X, Фин, 470 и клас „Оптимист”. 200 ветроходци се състезаваха в 8 гонки в трите дни на Балканиадата. Най-представителен беше детският клас „Оптимист” – 76 лодки. В клас „Оптимист” при момчета младша възраст господството на България на почетната стълбичка беше пълно, като родните състезатели прибраха пълен комплект медали - злато, сребро и бронз. Отличията им връчи лично президентът на Българската федерация по ветроходство (БФВ) Чавдар Александров.

„Специално искам да поздравя всички млади ветроходци и да им пожелая много бъдещи успехи. Имаме амбицията в близко бъдеще Бургас да бъде домакин на още по-значими прояви, които да популяризират българското ветроходство и образа на град Бургас ”, каза президентът на БФВ.

Закриването на игрите уважиха заместник-областният управител на Бургас г-жа Златина Дукова, която връчи отличията в класовете 470 и ФИН. Другият гост - заместник-директорът на „Порт Бургас” Живко Еланджиев раздаде отличията в класовете Лазер Стандарт и Лазер Радиал, а президентът на БФВ Чавдар Александров награди детския клас „Оптимист” и Уиндсърф RS:X.

Президентът на БФВ награди с почетни плакети журито с главен съдия професор Камен Фильов, както и специалните гости. Той поднесе специални благодарности за съдействието на Община Бургас, Пристанище – Бургас и клубовете домакини – ЯК „Черноморец Бургас”, ЯК „Порт Бургас” и Уиндсърф клуб Бургас.

С много отличия си тръгна и турският отбор, който беше толкова ентусиазиран от участието си, че хвърли във водата на пристанището един от своите призьори.

Победители България:

Клас Уиндсърф RS:X

Мъже

1 Йоан Колев

Жени

1 Пепа Мавродиева

3 Мария Запрева

Клас 470

Мъже

3 Слав Оков и Николай Василев,

Момчета младша възраст

2 Христо Андреев и Ивайло Ангелов,

3 Мартин Тодоров и Христо Ангелов,

Жени

1 Яна Маркова и Ива Недева;

3 Ана-Мариа Арнаудова и Надежда Проданова;

Клас Фин

Мъже

2 Михаил Копанов,

3 Димитър Вангелов;

Момчета младша възраст

1 Димитър Вангелов

Клас Лазер Стандарт

Мъже

3 Златко Атанасов

Клас Оптимист

Момичета старша възраст –

3 място Виктория Хинковска

Момчета младша възраст

1 Христо Жеглев,

2 Любен Тенекеджиев;

3 Иван Димов

Момичета младша възраст –

1 Николета Петкова

2 –Мариа Пенчева