Минути след края на последната дисциплина ( бягане+стрелба) от програмата на Световната купа за мъже и жени по модерен петобой в София, президентът на Международната федерация Клаус Шорман събра организационния комитет на шампионата и сподели своята оценка за видяното през последните пет дни.

"Никога не съм се съмнявал , че България и федерацията ви по модерен петобой ще се изложат като организатори. Напротив, винаги съм бил спокоен, че като идвам в София ще видя нещо професионално и всеки ще си е свършил работата. Огромна благодарност към вас и най-вече към президента на българската федерация по модерен петобой Андрей Кузманов. Също искам да благодаря и на кмета на града Йорданка Фандъкова за цялостната подкрепа. Още в следващите дни официално ще свикам борда на директорите на UIPM и ще предложа и през 2020 година да сте домакини на Световна купа за мъже и жени. Точно в олимпийската година! Заслужавате го с работата си и потенциала, който имате", сподели Клаус Шорман.

Както е известно, на завършилата в София Световна купа участие взеха рекордните 82 жени и 93 мъже от 34 държави. Над 100 души бяха ангажирани около организацията на събитието.

"Благодаря за хубавите думи на Клаус Шорман. Той винаги е много директен и точен по отношение на оценките си. Наистина много труд се положи, за да изглежда всичко по този начин, но си струват усилията, когато чуеш поздравленията на човек от нивото на президента на Международната федерация. Всичко беше подредено като програма и се спазваше стриктно. Басейнът "Диана" с новите коридори , залата в НСА за фехтовката, теренът в спортната академия , където беше стрелбището , ездата и бягането. Екипът от парамедици и медицински лица. Всичко мина без проблеми. И аз искам да благодаря на всеки един, който се включи в организацията, на ректора на НСА проф. Пенчо Гешев, и разбира се на Йорданка Фандъкова и Столична община, които помогнаха и без тяхна помощ беше почти невъзможно да проведем турнира на такова ниво. По отношение на българските спортисти в състезанията ще споделя, че свиквам извънреден треньорски съвет на федерацията. Ще направим много сериозен анализ на представянето ни. Не съм доволен, разбира се. Това, че нямахме финалисти при мъжете и жените е тревожно и трябва да вземем мерки. Оправдания колкото искаш, но трябва затягане на редиците. Идва Световно първенство през юли отново в София до 17 и до 19 години. Почти всички , които видяхме с националния екип ще участват в шампионата. Трябва да надграждаме успехите от миналата година, а не да слизаме надолу. Оптимист съм, защото имаме огромен потенциал и състезателите ни са талантливи", каза президентът на БФМП Андрей Кузманов.

Във вчерашната смесена щафета нашата двойка Тодор Михалев и Мадлена Явайд завърши на 20-то място, като победители станаха Мария Кобечка и Ярослав Свидерски от Полша.