Президентът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов беше преизбран за вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация по време на 26-тия Конгрес на организацията, който се провежда в Прага.

Очаква се българинът отново да бъде утвърден и като първи измежду вицепрезидентите, какъвто бе и до момента. Той получи 45 гласа от 50 гласували федерации членки. Нивото на подкрепа за него е най-високото сред всички избрани с изключение на единствената жена кандидат за вицепрезидент Чери Александър, за която по устав всички бяха длъжни да гласуват.

За ръководител на Европейската атлетика (EA) беше преизбран норвежецът Свен Арне Хансен, който бе единствен кандидат за поста на президент. Мандатът на новото ръководство е 4-годишен до 2023 г.

"Горд съм, че ме преизбраха за вицепрезидент на Европейската атлетика, коментира от Прага Карамаринов. - Благодаря на всички тези 45 федерации, които гласуваха за мен. Заедно с президента на Европейската атлетика Свен Арне Хансен ще продължим нашата работа за леката атлетика".

Освен Хансен и Карамаринов, в Изпълнителното бюро влизат и другите двама вицепрезиденти Чери Александър от Великобритания, която е първата жена на този пост и Либор Варханик от Чехия.

За да се осигури баланс между половете, за пръв път имаше изискване поне един мъж и жена да бъдат избрани за вицепрезиденти на ЕА.

Освен това в Прага бяха избрани 13 членове на Съвета на ЕА, като сред тях попаднаха минимум 3 жени, отново съгласно новия регламент за равенство между мъжете и жените.

За членове на управителния орган бяха определени:

- Слободан Бранкович (SRB),

- Надя Бут-Хусайм (BLR),

- Раул Чападо (ESP),

- Фатих Чинтимар (TUR),

- Жан Грасия (FRA),

- Карин Грюте Мовин (SWE),

- Мартон Гюлаи (HUN),

- Франк Хенсел (GER),

- Анна Кирнова (SVK),

- Димакос Панайотис (GRE),

- Антти Пихлакоски (FIN),

- Соня Спанделхофер (AUT),

- Ерих Тейгамяги (EST).

С избирането на Бут-Хусайм, Грюте Мовин, Кирнова и Спанделхофер, в допълнение към Александър, за първи път Европейската атлетика ще има 5 жени в Съвета.

Конгресът започна с приветствено послание от президента на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) Себастиан Коу, който отдаде заслуженото за досегашната работа на Европейската атлетика и президента Хансен от 2015 година насам.

„Направихте така, че реформите, които започнахме в нашия спорт през последните години, да оживяват. Искам да изкажа своята особена благодарност към мъжа, когото избрахте преди 4 години като ваш президент, защото той беше силен и стабилен компас”, заяви Коу.