Президентът на Българка федерация по шахмат Стефан Сергиев даде пространно интервю за Гонг, в което разкри интересни факти около предстоящите важни събития - шахматната олимпиада, изборът на президенти на Европейския съюз и ФИДЕ, дали Веселин Топалов ще участва в мачовете на претендентите в Казан и не на последно място кандидатурата на България и Албена за домакин на шахматната олимпиада през 2014 година.

Страната ни е готова и очаква да спечели тази битка, в която противник е само норвежкият град Тромсьо, като според Сергиев това е спор между бански и кожуси.


Ето част и най-важното от интервюто по теми за Гонг на Стефан Сергиев:

„В навечерието сме на едно от най-големите шахматни събития за годината – шахматната олимпиада и конгресът на ФИДЕ в Ханти-Мансийск съответно от 20 септември и от 29 септември до 3 октомври. На тези мероприятия българският шах и федерация ще имат значимо присъствие. От една страна отборите ни за мъже и жени ще бъдат с оптимално най-силните си състави, второ на конгреса ще бъде направен избор за президент на ФИДЕ за следващите 4 години между настоящия Кирсан Илюмжинов и бившия световен шампион Анатолий Карпов. За нас обаче са много важни другите две прояви на конгреса - разглеждането на кандидатурата на България и Албена за домакин на следващата шахматна олимпиада през 2014 година и кандидатурата на Силвио Данаилов за президент на Европейския шахматен съюз. Всичко това дава основание за едни напрегнати шахматни дни в Ханти-Мансийск в края на септември и началото на октомври.

Веско Топалов от три години се върна в националния ни отбор по шахмат, но не можа пълноценно да участва на големите състезания през този период и това се отрази на класирането на тима ни. Сега обаче очаквам да бъде на линия още от първия кръг и ще играе във всички срещи. Трябва да отбележим, че вече на отборните турнири класирането става по мач-точките, което означава, че е важно да се спечели мача, а не толкова с какъв резултат. Това е причината в нашия отбор заедно с четиримата ни най-силни шахматисти по ЕЛО и класиране в световната ранглиста, е включена и голямата ни надежда Киприан Бербатов, за да се обиграе и натрупа опит защото трябва да гледаме и в бъдещето. Участието на Веселин Топалов в отбора вдъхва не само оптимизъм, надежди, но и кураж за отлично представяне, а и респект у нашите противници.

Според мен, ако нещата се развият нормално, имаме шансове да се борим за медал от шахматната олимпиада, а защо не и за нещо повече. Разбира се не бива да забравяме, че силите в момента в световния шах са много изравнени и не случайно по индивидуалния коефициент на състезателите сме на 5-6 място. Нужен е и късмет обаче, не може да постигнеш голям успех, ако нямаш и малко спортно щастие. Дано и то бъде на наша страна.

Борбата пък за домакинство на шахматната олимпиада през 2014 година между Албена и Тромсьо (Норвегия) ще бъде много интересна. Аз съм оптимист, че нашата кандидатура превъзхожда противниковата по географско разположение, защото Албена е в центъра на Европа, лесно достъпна е, всичко е събрано на едно място, а не на големи разстояния, а с предвижване и пеш, хотелите са на 3-4 минути от залата, а не е необходим автобусен или автомобилен транспорт. Плюс това по време на олимпиадата по план участниците ще могат да ходят на плаж, а пък в Тромсьо ще трябва да се движат с кожуси! Всичко това говори в полза на нашата кандидатура. Не бива да забравяме обаче, че предимството на съперника ни е, че вече 2-3 години се работи за налагане на тяхната кандидатура, норвежката федерация има голям авторитет, а ние започнахме твърде късно да работим. Надявам се с подкрепата на държавата, правителството, на външно министерство, ще успеем да достигнем до всички делегации. Целта е да покажем нашите предимства!

Относно битката за президентския пост в Европейския шахматен съюз трудно мага да си обясня, че за дадено спортно състезание или битка, трябва да спечели най-добрата кандидатура. И когато започне предизборната борба и изборът се използват всякакви други средства, лобиране, омаскаряване, за да спечели „нашият” човек. Ако направя паралел между тримата кандидати, безспорно кандидатурата на Силвио Данаилов е №1! И това е факт по няколко причини - той е доказан шахматен специалист, доказал се е и като треньор, и като мениджър, и като ръководител и т.н. Във всяко едно направления в шаха, с което се е занимавал, е постигнат определени резултати. Един от другите два опонента – президентът на германската шахматна федерация Роберт фон Вайцзекер, той е прекрасен човек, професор, с добро име, гросмайстор по кореспондентен шах, но в последните години е отдалечен и просто почетен председател на германския шахматен съюз. Не е тайна и дори, че той нямаше желание да се кандидатира, а това стана факт на упражнявания в момента натиск в шахматния свят на Карпов и Каспаров, с който се опитват да си осигурят господството в управлението на този спорт. Третият кандидат е президентът на турската шахматна федерация Али Нихат Язъджъ – много инициативен и предприемчив деятел, отстъпващ на Силвио по редица показатели. Той не е шахматист и никога не е играл. Той постигна много големи успех в Турция през последните години благодарение на огромната, ама наистина огромната подкрепа на турското правителство към федерацията по шах, като бюджетът е няколко милиона евро. Те успяха да създадат добра мрежа от клубове в страната и организират престижни състезания, но в тях местните състезатели или не участват, или са последни. Али Нихат обаче успя от това да спечели не малко пари. Така че предимствата на кандидатурата на Силвио Данаилов са безспорни! Той се ползва с подкрепата на президента и правителството и ние разчитаме на тяхната подкрепа в предстоящата битка. Изненада би било, ако Силвио не спечели!

Спорът дали Веселин Топалов да участва на Мачовете на претендентите догодина в Казан ще кажа, че това поредният нелогичен ход от страна на ФИДЕ. До момента се знаеше, че турнирът на претендентите за следващия цикъл ще бъде в Азербайджан. Като трябваше да е турнир, но след като Авон Аронян каза, че няма да играе там, се заговори за мачове на друга територия, и сега бе решено изведнъж да са мачове на елиминиране и то в Казан! Така ФИДЕ не трябва да се решава, защото първо каква е кандидатурата на този руски град? Никой не я знае, трябва да се обявят условия и конкурс. Това не трябва да се решава от тесен кръг хора, от борда на ФИДЕ, чийто мандат свършва. Всички те си отиват, може да бъдат преизбрани, но мандатът им свършва, а предрешават битката за световната корона с години напред. Веско Топалов е напълно прав и аз го подкрепям! Той трябва ясно и категорично да им каже и на всички да е ясно, че това, което се случи в Елиста преди 4 години, повече няма място в шахматния свят! И ние в София преди 2-3 месеца им показахме с организацията на Мача за световната титла и даже им разбихме внушенията. И така трябва да бъде, да се изчистят всякакви съмнения относно нормалния изход на шахматните битки. Аз не се съмнявам, че в Русия ще се постараят, но у нас българските шахматни деятели се е създало впечатлението, че там, където играе Крамник, има нещо некоректно и нечестно! И това не е случайно. Те трябваше да се постараят да измият петното от Елиста, а не да се стоварва вината върху българския щаб. Мисля, че след конгреса на ФИДЕ, този проблем ще претърпи развитие и ще се вземе окончателното решение. Не бива с административни решения по такъв начин да се влияе върху бъдещето определяне на претендента за световната титла. Трябва да се проведе нормална процедура по избор на място и подписване на договори! Сега никой не знае какъв ще бъде наградният фонд!

Няма да афишираме кого ща подкрепим в битката за ФИДЕ Илюмжинов или Карпов. Решението ще вземем на заседание на УС на БФШах в средата на септември преди заминаването ни за Ханти-Мансийск и то ще се знае от много тесен кръг деятели.”

Пълното изказване на Стефан Сергиев може да чуете в прикачения файл.