Точно осем дни остават до официалното откриване на Мача за световната шахматна титла между настоящият първенец Вишванатан Ананд и Веселин Топалов. Утре ще бъде представена и залата, в която ще се води битката за шахматната корона до 12 май, като това ще бъде първо събитие след основния ремонт на Централния военен клуб.

 

Двамата гросмайстори ще влизат и излизат от 23 април до 10 или 12 май през задния вход за партиите си, а относно зрителите, те също ще преминават през по-различен маршрут. Около 200 могат да бъдат любителите на шаха, които ще гледат на живо партиите.

 

Към момента индиецът Ананд пази в тайна точно в колко часа пристига у нас. Според договора, той и 5-членният му щаб трябва да кацват в София на 16 април. В същото време Топалов е готов за битката, в която иска да си върне короната, която получи като 19-и първенец на планетата.

 

На официалното откриване на 21 април и първата партия на 23-и ще присъстват и босовете на Световната федерация, която ще има конгрес у нас начело с Кирсан Илюмжинов.

 

Ето част от това, което сподели пред Гонг президентът на Българска федерация по шахмат Стефан Сергиев относно организацията на Мача за световната титла:

 

„Намираме се на последната права преди откриването на мача. Правим последните разчети и сме готови на 95%  в организационно отношение да посрещнем първите гости. Утре ще покажем залата, а и пристига завесата, която ще разделя участниците от публиката. От събота започваме да редим художествената и филателната изложба. Най-важните неща вече отдавна са направени като преградните стени, изграждане на сцената, оформяне на задния вход, през които ще влизат Топалов и Ананд. Надявам се при втората инспекция, която е три дни преди първата партия, да няма забележки.

 

Залата във Военния клуб няма да има нищо общо с това, което представляваше по време на МТел Мастърса. Сега залата е преградена и влизането ще става през главния вход, където ще има проверка за сигурност на зрителите, ще бъдат насочвани пред вход в дясно. Подходите към тоалетните са преградени. Така са направени нещата, че само ден след края на Мача, да може да се разгради всичко и приведе в нормален вид.

 

Ананд трябва да дойде с числено определения в договора щаб от 5 души на 16 април.  Но още нямаме точното потвърждение на полета му. Дано се обадят, но и да не го направят, могат само да се оправят.

 

Според мен Веско е готов отново да стане световен шампион. Вече завърши последния етап от възстановителната му подготовка. В София е и очаква началото на мача.

 

Около 200 души може на живо да гледат партиите в залата.

 

От 21 до 23 април в София е и заседанието на президентския съвет на ФИДЕ и цялото ръководство международната федерация ще бъде в София начело с Кирсан Илюмжинов, ще присъстват на откриването и първата партия.”

 

 

Програма на Мача за световната титла по шахмат в София:

21 април от 18.00 – официално откриване
23 април от 15.00 – първа партия
24 април от 15.00 – втора партия
25 април – почивен ден
26 април от 15.00 - трета партия
27 април от 15.00 – четвърта партия
28 април – почивен ден
29 април от 15.00 – пета партия
30 април от 15.00 – шеста партия
1 май – почивен ден
2 май от 15.00 – седма партия
3 май от 15.00 – осма партия
4 май – почивен ден
5 май от 15.00 – девета партия
6 май от 15.00 – десета партия
7 май – почивен ден
8 май от 15.00 – единадесета партия
9 май – почивен ден
10 май от 15.00 – дванадесета партия
11 май – почивен ден
12 май – тайбрек