България има отлични шансове да приеме финалите на Европейското клубно първенство по плажен хандбал, което е еквивалент на футболната Шампионска лига. За тази възможност разкри Илонка Стойчева, която е председател на Комисията по плажен хандбал към Българската хандбална федерация.

„В последните няколко дни бях в Солун, където се проведоха тазгодишните финали в Европейското клубно първенство. Имах работни срещи и разговори с представители на Европейската хандбална федерация. Те са изключително доволни от нашето партньорство и вече обсъдихме възможността България не само да организира престижни международни турнири в плажния хандбал, но със съдействието и подкрепата на Комисията по плажен хандбал в ЕХФ да вземем домакинство и на ЕБТ финали“, сподели Стойчева.

Плажен хандбал

източник: Iliev Sport Agency

Част от отборите, които участваха във финалите в Гърция, са пожелали да се включат в международния турнир, който ще се проведе в Приморско от 12 до 15 юни. Малкото оставащо време до началото на състезанието обаче няма да им позволи да пристигнат в България, но повечето тимове са обещали участие догодина.

У нас обаче идва една от най-уважаваните съдийски двойки в плажния хандбал – Ирена Анджушич и Аня Пантич от Сърбия, които ще ръководят срещите от турнира в Приморско. След това те ще съдийстват и по време на Европейското първенство за младежки и девойки в Испания, през месец юли. Делегат на ЕХФ на състезанието у нас ще бъде Лазар Мушков.

В България идва и един от най-големите специалисти в плажния хандбал - Саша Кобурович, който е делегат на Европейската хандбална федерация, представител на Световната хандбална федерация, както и треньор на сръбския мъжки национален отбор, с който той ще участва в Приморско.