12 медала (6 златни, 5 сребърни и 1 бронзов) извоюваха българските атлети от Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Шанхай, а цялата подготовка и разходи са 40 хиляди лева. Сметките показват, че едно отличие струва 3 333 лв. Парите са събрани изцяло от дарения – 720 частни дарители и 13 500 лв. от общините. Инициативата „Пате микс” са точно за един самолетен билет на атлет до Шанхай – 890 евро. ДАМС е отпуснала едва 1000 лв за участието им в Нагано и за Европейското първенство в Рим е осигурила само екипировка. Миналата година агенцията е дарила футболни и баскетболни топки.

Атлетите ни подариха на ДАМС специална колекция пощенски марки „Пътят към промяната на живота” донесен от Шанхай.

„Радостен съм, че българите бяха смели в опита са и победиха. За първи път имахме участници в бадминтона и боче, експеримента бе изключително успешен. Всяка една община стана патрон на атлетите си по градове. Столична Община ще гласува Храбър Натов и Александър Кенанов да получат почетен знак на София. България ще бъде домакин на Европейското по боче през 2009 година. Ние сме удостоени с възможността да участваме в програмата по футбол” каза Христо Христозов – нац.директор на Спешъл Олимпикс България.

На Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Шанхай участваха 7200 спортиста (от 8 до 62 години) от 169 държави с 7000треньори. За тях се грижеха 40 хиляди доброволци. По време на откриването на стадиона имаше 80 хиляди зрители. Китайското правителство е дало 10 милиона долара за създаване нагласа и пропаганда сред населението за игрите. На този форум имаше 1200 китайски атлета във въсичиките 21 вида спорт, като целта на домакините е в бъдеще да има 500 хиляди спортиста в Спешъл Олимпикс.

„Горди сме с медалите. Беше много хубаво. Радвахме се на зарята и приятелите при откриването. Видяхме Джеки Чан и Арнолд Шварценегер. Беше голяма приказка. Ще пазим медалите си вкъщи. Искаме да сме здрави и следващите състезания да вземем нови медали” казаха развълнуваните Храбър Натов и Александър Кенанов. Храбър стана първият българин със златни медали в плуването - на 25 и 50 метра бруст, Сашо спечели сребро индивидуално и на смесени двойки по бадминтон.

От днес стартира и кампания „Стани фен” на атлетите ни.

Вече стартира глобален проект на Спешъл Олимпикс, ФИФА, УЕФА и КОНМЕБОЛ за развитие на футбола сред хора с интелектуални затруднения. Основни цели на глобалния футболен проект за периода 2007-2011 са увеличаване на броя на играещите футбол атлети на Спешъл Олимпикс на повече от 500 000, нарастване на обединените футболни отбори на Спешъл Олимпикс, използване на публичността на футбола за промяна на нагласите към способностите и пълното включване на хората с интелектуални затруднения, както и привличане на по-вече средства за развитието на футбола на всички нива в Спешъл Олимпикс.

Съпредседатели на Консултативния съвет на глобалния футболен проект са Освалдо Ардилес (знаменитият аржентински футболист станал легенда с играта си в английския Тотнъм, носител на Световната купа с националния отбор на Аржентина през 1978г.) и Анджело Морати (член на Управителния съвет на Спешъл Олимпикс Интернешенъл и потомствено свързан с професионалния футбол в Милано). Кака (бразилски футболист, играещ за Милан и смятан за един от най-добрите футболисти в света за момента) и Девид Джеймс (футболист на Ливърпул - обявен за вратар номер 1 в английската Висша лига) са посланиците на Глобалния футболен проект.

УЕФА ще посвети над 1,2 милиона евро за развитието на футболния проект на Спешъл Олимпикс 2007-2011 в Европа. Благодарение на ефективното партньорство с Българския футболен съюз в периода 2003-2007 Спешъл Олимпикс България е сред включените в глобалния проект.

 В рамките на глобалния проект ноември тази година Спешъл Олимпикс България ще стартира проект за обучение на атлети на Спешъл Олимпикс да бъдат помощник треньори по футбол в отборите на Спешъл Олимпикс с финансовата помощ на УЕФА.