Кратка еуфория, последвана от разочарование и бунт, беляза визитата на боксовата легенда Ивендър Холифийлд и канадския филантроп Янк Бари в бежанския лагер в Харманли.

Делегацията на фондацията на Бари "Глобал вилидж чемпиънс" първо бе посрещната с радост в претъпкания лагер, съобщава в. "Труд". Много от бежанците явно очакваха да бъдат преместени на по-добро място. Те не скриха, че са истински разочаровани при новината, че само две семейства ще заминат за Банкя. Там фондацията на Бари е наела хотел с 19 стаи, в който има луксозна кухня и басейн."Навсякъде по света има хора, които са в беда и се нуждаят от помощ. Аз самият съм израснал в гето, с много бедни хора, които не са си избирали родителите", каза четирикратният световен шампион по бокс.

По случайност или не визитата на ВИП гостите съвпадна с нещо отдавна чакано в лагера - фургоните най-накрая имат ток, а хората получиха печки. Бежанците обаче продължаваха да стоят край десетките огнища.

На тръгване ескортът на Холифийлд бе блокиран от хората, които скандираха: "Не искаме храна, искаме статут на бежанци!" Това накара Холифийлд и Бари да слязат от колите и да поговорят отново с чужденците.

"Казвам се Маналей и съм от Афганистан. Тук съм от 7 дни. Условията са ужасни. Полицията се държи с нас нечовешки и потъпква основните ни граждански права. Защо ни пускат в България, като не ни искат?", обърна се млада жена към Бари.

"Вие трябва да разберете, че проблемът не е създаден от България. Българските власти правят всичко възможно по силите си, за да решат вашите проблеми, но това е една бедна страна", каза номинираният за Нобелова награда за мир филантроп Бари.

"Вие не ни разбирате, защото не сте на наше място!", упрекна го афганистанката. "Напротив, разбирам ви напълно! Голяма част от моето семейство е загинало в нацистки лагери през холокоста. Точно затова съм тук", вече видимо раздразнен отговори Бари.

"На тези, които не разбират какво прави България за тях, мога да кажа само едно: "Ако не ви харесва тук - вървете си! Върнете се там, откъдето сте тръгнали, щом сте били толкова щастливи преди. България е от малкото държави, които не е затворила границите си за бежанци!", допълни той.

Според Янк Бари до шест месеца в България може да дойдат 50 000 бежанци, защото конфликтът в Сирия ескалира. Той декларира, че ако трябва, ще наеме 5 хотела за тях. Общо 12 семейства ще бъдат настанени в Банкя. От Харманли в неделя тръгнаха 2 фамилии с болни деца и бременна жена.

Сред гостите бяха българските герои от Либия д-р Здравко Георгиев и медицинската сестра Християна Вълчева. / БГНЕС