Кирсан Илюмжинов временно свали от себе си пълномощията на президент на ФИДЕ, а неговите задължения поема първият вицепрезидент на централата Йоргос Макруполос /Гърция/ на президентски съвет на Международната федерация по шахмат. 

ФИДЕ съобщи в комюнике: 

"Във връзка с включването от министерството на финансите на САЩ в санкционния списък на Кирсан Илюмжинов, гражданин на Русия и президент на ФИДЕ, г-н Илюмжинов информира членовете на президентския съвет на ФИДЕ за това, че той временно предава юридическите, финансовите и деловите пълномощия, засягащи дейността на ФИДЕ, дотогава, докато неговото име не бъде изключено от списъка за санкции на Отдела за контрол на чуждестранните активи. 

Г-н Илюмжинов съобщи, че той е започнал юридически процес в САЩ с цел получаване на допълнителна информация и отмяна на ограничителните мерки, наложени от министерството на финансите на САЩ. 

На следващото заседание на президентския съвет на ФИДЕ г-н Илюмжинов ще информира членовете на съвета за развитието и хода на юридическите процеси." /БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS