Ямайските крале в спринта Юсейн Болт и Йохан Блейк отчетоха страхотни резултати на Диамантената лига в Белгия, като Болт записа най-доброто бягане на 100 метра през тази година, а Блейк даде второ най-добро време в историята на 200 метра.

Блейк финишира за 19.26 секунди, съвсем малко зад световния рекорд на Болт от 19.19. Следващото постижение на Майкъл Джонсън от 19.32 обаче бе отвято от ямаеца. 21-годишният световен шампион на 100 метра от Дегу, Блейк, изпревари в състезанието американеца Уолтър Дикс (19.53) и друг ямаец, Никел Ашмеаде (19.91).

"Търсех това и го получих. Очаквах да бягам бързо, но не чак толкова. Последните 40 метра бяха луди, но аз съм като звяр когато това се случи. Просто поех контрол над пистата... бариерата от 19 секунди не е непреодолима", сподели победителят. Той успя да засенчи Болт в последно време, отнемайки му световната титла на 100 метра в Дегу, където световният рекордьор бе дисквалифициран за фалстарт. 25-годишният Болт записа резултат от 9.76 секунди, за да спечели бягането на 100 метра на кръга от Диамантената лига, подобрявайки най-добрия резултат за сезона на Асафа Пауъл от 9.78 секунди.

Олимпийският шампион Болт, който пристигна в Белгия директно от Загреб, където остана с резултат 9.85 секунди в четвъртък, най-доброто му време досега през сезона. "Не съм се съмнявал, че мога да бягам толкова бързо. Доволен съм от състезанието си", сподели Болт. Той добави, че грешката с фалстарта в Дегу Минало. "Направих една грешка - няма да се повтори", увери Мълнията. Световната шампионка във високия скок Анна Чичерова от Русия пък скочи 2.05 метра, а след това опита дори да подобри 24-годишния рекорд на българката Стефка Костадинова от 2.09 метра. Рускинята обаче се провали на 2.10 метра.