Луис Ортис не е смятал, че посещението на доктор преди две години ще има толкова тежки последици за него в момента.

Кубинският боксьор в тежка категория беше диагностициран с хипертония и преди осем месеца започна да приема лекарство, предписано от лекар, но медикаментът съдържал два диуретика, които са забранени от Доброволческата антидопингова агенция (WADA). 

Ортис (27-0, 23 КО) трябваше да се изправи срещу шампиона в тежка категория на WBC Дионтей Уайлдър (38-0, 37 КО) на 4 ноември в Бруклин, Ню Йорк. Битката обаче пропадна, тъй като Ортис се провали на допинг тест преди началото на срещата, който се оказа положителен именно за двете вещества. По-късно кубинеца бе заменен от задължителния претендент на Уайлдър, Бърмейн Стивърн.

Големият проблем в случая на Ортис е факта, че той и неговия екип не са уведомили WADA за предписаното лекарство при попълването на документите за протокола за тестване на забранените вещества. Ако Ортис или неговите ръководители предварително се бяха консултирали с WADA за лекарството, вероятно нямаше да възникне проблем.
"Това е рецепта, написана от доктор. Единствената грешка е, че не се консултирахме с WADA за лекарството, което приемах по предписание", заяви Ортис.

Ортис не вярва, че Уайлдър дествително е готов да се бие с него. Той усеща, че Уайлдър търси изход от тази среща. Ортис бе третият опонент на американеца през последните две години, който бе изтеглен от битка заради неуспешен допинг тест.

"Уайлдър се страхува от мен и не иска да се срещнем. Бях готов, щях да го размажа. Не съм загубил вяра и не съм изморен, както казват някои хора", добави Ортис.