Боксьорските ръкавици на легендарния американец Мохамед Али и на неговия сънародник Сони Листън, с които те са се били преди почти половин век, бяха продадени на търг в Ню Йорк за сумата от 956 000 долара, съобщи Асошиейтед прес.

Търгът е организиран от тексаската аукционна къща "Херитидж оукшънс" /Heritage Auctions/. С продадените боксьорски ръкавици Мохамед Али защитава за пръв път шампионската си титла, побеждавайки Листън в мача реванш през 1965 г.

Ръкавиците на Листън и Али са били предложени на аукциона като един лот. Името на купувача не се съобщава. На 25 февруари 1964 г. Мохамед Али, който тогава все още се нарича Касиус Клей, отнема шампионската титла на Листън. Той се отказва да продължи състезанието в Маями, щата Флорида, в седмия рунд. И досега обаче се носят слухове, че този резултат на мача е бил уговорен предварително.

На следващия ден Касиус Клей влиза в религиозна организация и сменя името си на Мохамед Али. На 25 май 1965 г. в гр. Люистън, щата Мейн, се играе мачът реванш между двамата боксьори, който поражда още повече спорове и слухове.

Причината е в "призрачния" удар, с който Мохамед Али нокаутира противника си, и дългото време, през което Листън е на земята. След края на срещата се заговаря, че Листън е бил принуден от мафията да загуби мача. Заради скандалния край на срещата ръкавиците на двамата боксьори са били оставени на Джордж Русо, шеф на боксьорската организация на щата Мейн. Те дълго време са били съхранявани от семейството му.

Преди няколко години с тях се сдобива колекционерът от Лос Анджелис Сет Ерсоф, който сега ги предложи на търга. Мохамед Али се е подписал и върху двете ръкавици, когато през 1995 г. посещава гр. Люистън по повод 30-ата годишнина на срещата. Миналата година ръкавиците, с които Мохамед Али за пръв път печели шампионската титла, бяха продадени от "Херитидж оукшънс" на търг за 836 500 долара.

През кариерата си Мохамед Али е участвал в 61 мача. Има 56 победи, от които 37 с нокаут, и пет загуби. Името му отдавна се е превърнало в символ на професионалния бокс, а измислените от него тактически схеми се използват и досега. През 1999 г. Мохамед Али е признат за спортист на века. От 1984 г. той страда от болестта на Паркинсон. През януари великият боксьор навърши 73 години, припомня ТАСС./БТА