Точно един месец остава до Първите младежки летни олимпийски игри. Форумът е от 14 до 26 август в Сингапур. Два дни преди последните заявки България има 20 квоти в 12 вида спорт: гребане - 2 момчета и 2 момичета, плуване - 1 момче и 1 момиче, джудо - 1 момиче, стрелба с лък - 1 момче, художествена гимнастика - 1 момиче, бокс - 1 момче, спортна стрелба - 1 момче, кану каяк - 1 момче, вдигане тежести - 1 момче, борба - 1 момиче, лека атлетика - 2 момчета и 2 момичета, модерен петобой – 1 момиче и 1 момче. Очаква се на първия по рода си форум на МОК да се състезават близо 3500 млади спортисти та възраст между 1 4 и 18 години в 26 дисциплини.

Гонг научи, че младите ни олимпийци ще бъдат облечени напълно като големите ни спортисти. Младежите ще бъдат премемени като батковците и каките им в Пекин, Атина и Ванкувър с официалните облекла на Модна къща „Агресия”. Представянето на облеклата е след два дни, а на спортните след 10-тина.

Ето какви са очакванията и готов ли е БОК за Игрите в Сингапур според ген.секретар на централата ни Белчо Горанов:

Готови сме да изпратим делегацията ни на Първите младежки олимпийски игри в Сингапур. Групата ни е комплектована, а заявките се приемат до 15 юли. Имаме 20 квоти в 12 вида спорт, а делегацията ни ще бъде малко под 40 човека. Представянето на официалното облекло за младите ни олимпийци дело на Модна къща „Агресия” ще бъде на 15 юли. Пума пък също готви своята екипировка за нас в Германия и следващите дни и те ще я представят.

Участниците ни пътуват за Сингапур на 10 август, а другата част от делегацията ни лети на 11 и 12-ти.

Ситото по взимане на квоти за Игрите бе наистина сериозно и тази бройка от 20 българи аз приемам като добро представяне до тук за младите ни спортисти. Да се надяваме, че ще имаме и медали от тези Първи младежки летни олимпийски игри. Всеки един представител, който е придобил право за участие е засвидетелствал, че е на много високо ниво. Традиционните ни спортове като борба, бокс, вдигане на тежести имат по един представител и се надявам, но се надявам да стигнат до медалите, като в никакъв случай не изключвам гребането, леката атлетика и художествената гимнастика. Предимно в тези спортове са нашите надежди.

Очаквам Първите младежки олимпийски игри да се превърнат в един истински празник за младите спортисти. Второ ние наистина да се представим добре. А също така да бъде една наистина сериозна проверка за това на какъв етап са намираме в подготовката за Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година. Някои от тези, които сега ще се включат в Сингапур, очакваме да бъдат и в големите игри след две години.

До нас не е достигала информация за проблем с подготовката на олимпийците ни. Но искам да обърна специално внимание, че БОК настояваше пред МОК и Международната федерация нашата талантлива млада щангистка Боянка Костова да добие право на участие в Сингапур. Но до момента нито МОК, нито от Международната федерация по вдигане на тежести не са дали отговор или потвърдили нейното участие. Тя със своето класиране на Световното първенство във своята възрастова група не успя сама да натрупа точки за квота, а сега критерият за класиране за Игрите бе отборното класиране. Българската федерация също има своя пропуск като не й осигури участие на Европейското. През идните два дни ни предстоят още разговори по темата, а ако успеем ще бъдем наистина горди.

Нека да не комерсиализираме още от сега премиите за евентуално добро класиране в Сингапур. Съвсем друга е задачата на тези Младежки олимпийски игри. Освен спортната надпревара, тях ги очаква богата образователна и културна програма с олимпизма.