Борбата не попадна сред 25-те препоръчани основни спорта за Летните олимпийски игри през 2020 година! Изпълнителният комитет на МОК официално пусна на сайта си решението от своето заседание, според което е постигнaто съгласие 25-те основни спорта за след 7 години да бъдат: бадминтон, баскетбол, бокс, вдигане на тежести, ветроходство, волейбол, джудо, гребане, лека атлетика, кану-каяк, колоездене, конен спорт, модерен петобой, плуване, таекуондо, тенис, тенис на маса, стрелба, стрелба с лък , триатлон, фехтовка, футбол, художествена гимнастика, хандбал и хокей.

Официално МОК ще гласува това на своята сесия в Буенос Айрес през месец септември. До тогава борбата има шанс да се върна в програмата и олимпийското семейство за Олимпиадата през 2020-та като се пребори със своя презентация по време на сесията на МОК в Санкт Петербург през май. Там борбата – свободен и класически стил, както и женска борба, ще спори за мястото със следните нови спортове: бейзбол/софтбол, карате, ролкови спортове, скуош, спортно катерене, уейкбординг и ушу.

„Това е решението. За съжаление борбата не е след 25-те основни спорта за Олимпиадата през 2020 година. Много учудващо е, но е факт! Веднага обаче подчертавам, че това не е окончателно решение, такова ще бъде взето едва на сесията на МОК през месец септември в Буенос Айрес”, така започна коментара си пред Гонг за изваждането на борбата от олимпийската програма след 7 години генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов.

Самият той е бил национален състезател по борба и самбо в юношеския и младежкия отбор, а от 2005-а и в момента е член на законодателния и правен департамент на Международната федерация по борба (ФИЛА).

Ето още какво каза по казуса бъдещето на борбата и МОК Горанов:

До септември има още едно заседание на Изпълнителното бюро на МОК в Санкт Петербург, където се надявам Изпълнителното бюро да вземе едно решение каквото се полага на световната борба.

През май борбата ще трябва да се бори за едно място с бейзбол/софтбол, карате, ролкови спортове, спортно катерене, ушу, уейкбординг и скуош.

Така се решили от МОК и ми е трудно да коментирам това. Има мониторингова група, която следи абсолютно всички спортове от олимпийската програма. Показателите, по които се оценяват отделните спортове са много и различни. Но да се вземе такова решение очевидно има защо. Това не ми допада, но е факт.“