Изпълкомът на Международния олимпийски комитет (МОК) внесе препоръка за изваждане на борбата от програмата на Летните олимпийски игри през 2020 г., съобщи АР, позовавайки се на осведомен източник от централата.

Това решение е било взето днес на заседание в Лозана, където членовете на Изпълкома на МОК са разгледали доклад, в който на основание на повече от 30 критерии се дава оценка на всеки един от 26-те вида спортове, участващи в програмата на летните Игри. Агенцията не уточнява дали става въпрос за класическата, свободната или женската борба.

Това решение на МОК се определя като сензационно, тъй като с най-големи шансове да напуснат олимпийската програма бяха модерния петобой и таекуондото. Окончателно решение ще бъде взето на 125-ата сесия на МОК в Буенос Айрес през септември, на която ще бъде избран домакинът на Олимпиадата през 2020 г., за която претендират Мадрид, Истанбул и Токио.

Борбата е част от олимпийската програма от възстановяването на Игрите през 1896 г. В следващото издание през 1900 г. отсъства, а свободния стил се завръща като олимпийски спорт с теглови категории през 1904 г.

Женската борба прави своя дебют през 2004 г. Състезателите се борят в два стила - свободен и класически, при който не се позволява използването на крака и борба под кръста. Жените се борят само свободен стил.

Това е най-системно развиващият се български спорт в последните години. На Олимпиадата в Лондон през 2012 г. най-успешната ни състезателка Станка Златева спечели сребърен медал. Общо през 2012 г. борците ни завоюваха 24 медала от Световни, Европейски първенства и Олимпийски игри.